Erik Videgård är en erfaren och välrenommerad krögare och kock med lång erfarenhet inom restaurangbranschen både internationellt och i Sverige. Han har skrivit kokböcker och driver i skrivande stund restaurang Rebel Kitchen och Videgård Restaurang. Huvudsakligen inriktad på det asiatiska köket med bland annat en del glutenfri, mjölkfri och vegetariskt mat.

Tyvärr inte. Det ses oftast som ett extrajobb med specialkost och dieter. Mycket beror dock på att många ”får för sig” att de är intoleranta eller allergiska, då hamnar de som verkligen är det mellan stolarna. En annan orsak är att många inte berättar om sina önskemål förrän i sista stund och förväntar sig att köket ska trolla. De som verkligen har allergier hör ofta av sig i förväg och berättar detta, då finns det tid för förberedelser och det blir sällan problem.

I dagsläget finns det många fullgoda alternativ. Hemligheten är dock att inte försöka efterlikna traditionella rätter utan att tänka nytt. Köttfria köttbullar är rätt tråkigt.

Leta i etniska kök som inte använder så mycket av de råvaror du är allergisk emot.

När det gäller gluten och laktos, absolut. Svårare med vegetarisk eller veganska alternativ.

Ja, det finns alltid veganska alternativ samt rätter utan gluten och laktos. Använder oftast majsstärkelse som alternativ till vetemjöl och har laktosfria alternativ.

I dagsläget finns det så många olika dieter men menyerna ger oftast en möjlighet att bygga en fullvärdig måltid.

Absolut. Min förhoppning är dock att tilltro till dieter och allergier sansar sig så att de som verkligen har behov av dessa tas på större allvar.

Ja, har en dotter som är vegetarian och en son som kräver specialkost (gluten) så jag anpassar min mat till detta varje dag. På TV har även programledare t.ex mjölkprotein- och gluten-allergi så då anpassar jag rätterna till detta.

Har du några recept du vill dela med dig av?

Tunnbrödsrulle Special >>

Glutenfritt Tunnbröd >>

Ma Po Dou Fu Veganversionen >>

Här hittar du Erik Videgårds profil >>