Mjölksocker/laktos och mjölksyra vid mjölkproteinallergi
Fråga:
Om man är mjölkprotein allergiker, kan man äta en produkt om den innehåller mjölksocker eller mjölksyra?
Dietistens Svar:
När det gäller Mjölksocker/laktos och mjölksyra vid mjölkproteinallergi. Med mjölksockret kan små mängder mjölkprotein följa med så det beror på känsligheten om man klarar det eller inte.
Mjölksyra kommer inte från mjölkprodukter så det kan man äta.
E 270 - Mjölksyra är en organisk syra som bildas när mjölksyrabakterier inverkar på mjölksocker. Syran är vanlig i naturen och bildas också naturligt i kroppen. Framställs genom jäsning av kolhydrater med mjölksyrabakterier eller syntetiskt. Mjölksyra och laktater har konserverande effekt, men används också till att reglera surhet och smak.
Mjölksocker/laktos och mjölksyra vid mjölkproteinallergi är skrivet av Sara, svaret är granskat av Leg Dietist Louise Malmberg
Liknande frågor och svar som Mjölksocker/laktos och mjölksyra vid mjölkproteinallergi:
Är det laktos i mozzarella? >>
Mjölk i vegetabiliskt fett? >>
Vad kan man ge istället för ost? >>
Andra aktuella frågor om allergi och diet:
Tillräckligt med kalk utan kalktabletter? >>
Detta är en avdelning på allergimat.com som är under arbete och förnyelse.