Hur känslig?
Fråga:
Hej.
Jag är en kvinna på snart 30 år och fick för ett par månader sedan reda på att jag lider av glutenintolerans.
Efter besök hos dietist sprang jag iväg och köpte brödrost, skärbräda, egen smörbytta mm mm. Hur känslig är man egentligen? Hon sa t ex att jag ej fick äta glutenfritt bröd från vanliga bagerier då det kan ha kommit damm från ex vetemjöl på. Jag upptäckte efter att ha ätit en chokladbiskvi från Delicato att den var
bakad på mjölad plåt. Det stod en bra bit under innehållsförteckningen så jag missade det.
Hur skadligt är det? Hur lite är 200ppm eller vad det nu var som var det tillåtna måttet för gluten i glutenfri mat?
Tacksam för svar!
Dietistens Svar:
När det gäller Hur känslig?.
Det räcker med lite mjöldamm eller mjölad plåt för att det ska bli mer än 200ppm (0,02%) i ätfärdig produkt. En skada kan uppstå men den läker på ett par veckor. Det viktiga är att det inte blir kontinuerliga "missar" för då blir det en kontinuerlig skada.
Med vänliga hälsningar
Hur känslig? är skrivet av LottaHylander, svaret är granskat av Leg Dietist Louise Malmberg
Liknande frågor och svar som Hur känslig?:
Istället för tomatsås på pizza vid allergi? >>
Andra aktuella frågor om allergi och diet:
Lista på laktosfritt/laktosreducerat >>
Skillnad mellan laktosfritt och låglaktos? >>
Detta är en avdelning på allergimat.com som är under arbete och förnyelse.