Gräddkola
Du behöver
- 3 dl vispgrädde
- 50 g smör (jag använde dock Milda margarin)
- 3 dl strösocker
- 1½ dl ljus sirap
- 1½ msk vaniljsocker
- (Läs på vanillinsockret så den är gluten-/vetestärkelsefri)
Hur gör man?
- Blanda allt i en stor, tjockbottnad kastrull. (Smeten expanderar väldigt när den kokar.) Använd gärna en trästekspade.
- Låt smeten koka upp, men rör inte runt så mycket den första tiden.
- När smeten börjar bli klibbig och sjunker tillbaka så får man röra runt lite och se till att det inte bränner fast i bottnen. (Rör dock inte för mycket.)
- Låt blandningen koka tills den är ca 120 grader eller klarar av kulprovet, dvs att bli rullad till en boll om den droppas ner i ett glas med kallt vatten. (Min kolasmet fick koka i en timme och 32 minuter innan den nådde 121 grader, men detta berodde nog på att jag använde margarin istället för smör.)
- Häll upp smeten i en liten form (ca 15×20 cm) eller ett aluminiumfolieark med uppvikta kanter. (Smörj formen/folien med t.ex. rapsolja.)
- Låt kolasmeten svalna. Klipp den sedan i lagom stora bitar. Slå in i smörpapper och förvara svalt.