Lussekatter utan saffran

Du behöver

  • 150 g flytande margarin (mjölkfritt)
  • 5 dl solhavre eller motsvarande
  • 1pkt jäst för söta degar
  • 1 dl sirap eller socker
  • 1/2 tsk seltin
  • ev 2 tsk stött kardemumma
  • ca 0.8 kg Glutenfri Mjölmix (tex finax)
  • vill du ha gul färg så blanda i lite gurkmeja
  • Pensling: Solhavre eller ägg (utifrån diet)
  • russin

Hur gör man?

  1. Värm margarinet och solhavren till 37 grader.

  2. Smula ner jästen i en bunke på 3-4 liter. Häll över degvätskan och rör om tills jästen löst sig. Tillsätt socker eller sirap, salt och eventuellt kardemumma.

  3. Tillsätt mjölet lite i taget(spar ca 2 dl till utbakningen).

  4. Arbeta degen kraftigt, ca 10 minuter för hand eller 5 minuter med elvispen.

  5. Låt degen jäsa övertäckt under bakduk i ca 30 minuter.

  6. Knåda degen smidig på mjölat bakbord.

  7. Gör en lång rulle. Dela därefter rullen i ca 40 bitar.

  8. Gör lussekatter av bitarna och lägg dem på plåtar med bakplåtspapper.

  9. Låt jäsa under bakduk i 40 minuter.

  10. Pensla katterna med ägg eller solhavre. Garnera med russin.

  11. Grädda lussekatterna mitt i ugnen i 250 grader, 5-8 minuter

  12. Låt lussekatterna svalna på galler under bakduk.

Populära recept

Se alla