Lussekatter utan saffran
Du behöver
- 150 g flytande margarin (mjölkfritt)
- 5 dl solhavre eller motsvarande
- 1pkt jäst för söta degar
- 1 dl sirap eller socker
- 1/2 tsk seltin
- ev 2 tsk stött kardemumma
- ca 0.8 kg Glutenfri Mjölmix (tex finax)
- vill du ha gul färg så blanda i lite gurkmeja
- Pensling: Solhavre eller ägg (utifrån diet)
- russin
Hur gör man?
-
Värm margarinet och solhavren till 37 grader.
-
Smula ner jästen i en bunke på 3-4 liter. Häll över degvätskan och rör om tills jästen löst sig. Tillsätt socker eller sirap, salt och eventuellt kardemumma.
-
Tillsätt mjölet lite i taget(spar ca 2 dl till utbakningen).
-
Arbeta degen kraftigt, ca 10 minuter för hand eller 5 minuter med elvispen.
-
Låt degen jäsa övertäckt under bakduk i ca 30 minuter.
-
Knåda degen smidig på mjölat bakbord.
-
Gör en lång rulle. Dela därefter rullen i ca 40 bitar.
-
Gör lussekatter av bitarna och lägg dem på plåtar med bakplåtspapper.
-
Låt jäsa under bakduk i 40 minuter.
-
Pensla katterna med ägg eller solhavre. Garnera med russin.
-
Grädda lussekatterna mitt i ugnen i 250 grader, 5-8 minuter
-
Låt lussekatterna svalna på galler under bakduk.