Glutenfri sockerkaka

Glutenfri sockerkaka

Du behöver

  • 50 g mjölkfritt smör
  • 1 dl kokande vatten
  • 2 ägg
  • 2 dl socker
  • 3 dl glutenfri Semper mjölmix (kolla vetestärkelse)
  • 2 tsk bakpulver
  • valfri smaksättning (t.ex. vaniljsocker)
  • mjölkfritt smör till formen
  • glutenfritt ströbröd till formen

Hur gör man?

Sätt igång ugnen på 175 grader

  1. Smält smöret/margarinet med det kokande vattnet

  2. Vispa ägg och socker pösigt (mycket luftigt)

  3. Blanda mixen med bakpulver och smaksättning och tillsätt det i äggsmeten

  4. Tillsätt det smälta smöret/margarinet och vattnet

  5. Häll i en smord och bröad (med glutenfritt ströbröd / kokos / kakao) form

  6. Grädda längst ner i ugnen i ca 30 minuter

  7. Servera den glutenfria sockerkakan

Annons

Näringsvärden per portion:

  • Kalorier: 399 kcal

Allergiinformation

Glutenfri sockerkaka är fri från gluten, vetestärkelse, laktos, mjölkprotein samt ärt- och bönbaserade ingredienser. Den passar många med vanliga allergier, men innehåller ägg och är därför inte anpassad för dig som är äggallergiker eller följer en vegansk kost. Tänk också på att kontrollera innehållet i den glutenfria mjölmixen – vissa sorter kan innehålla vetestärkelse. Semper mjölmix är ett vanligt val, men välj en variant utan vetestärkelse om du är extra känslig.

Gör äggfri: Byt ut äggen mot 1 dl växtbaserad yoghurt (t.ex. havre eller soja om du tål det) eller 1 msk chiafrön utrört i 3 msk vatten per ägg. Vispa gärna ersättningen lite innan du blandar i smeten för att behålla volymen i kakan.

Gör vegansk: Följ förslaget ovan för att ersätta ägg. Receptet är redan mjölkfritt och kan enkelt anpassas till vegansk kost. Använd ett mjölkfritt smör utan animaliskt innehåll och kontrollera att smaksättningen (som vaniljsocker) inte innehåller mjölkspår.

Annons

Populära recept

Se alla

Annons

Annons