
Helenas Fluffiga glutenfria muffins
Du behöver
- 2 ägg
- 3 dl glutenfri mjölmix
- 2 dl socker
- 50 g mjölkfritt smör
- 1 dl laktosfri mjölk
- 2 tsk bakpulver
Hur gör man?
-
Ta fram två bunkar. Separera äggen och häll äggvitorna i den ena bunken och äggulorna i den andra.
-
Tillsätt sockret i bunken med äggulor och rör om tills blandningen är jämn.
-
Blanda bakpulvret med mjölmixen. Tillsätt detta till ägg- och sockerblandningen.
-
Smält smöret. Tillsätt smöret och mjölken växelvis till smeten medan du rör om.
-
Vispa äggvitorna till ett hårt skum. Vänd försiktigt ner dem i smeten.
-
Fördela smeten i muffinsformar.
-
Grädda i mitten av ugnen på 200 grader i cirka 10 minuter.
Annons
Näringsvärden per portion:
- Kalorier: 150 kcal
- Kolhydrater: 20g
- Fett: 5g
- Protein: 2g
- Fiber: 0g
Allergiinformation
Helenas fluffiga glutenfria muffins är fria från gluten, nötter, soja samt ärt- och bönbaserade ingredienser. De är även vegetariska och kan göras mjölkfria om du väljer rätt typ av mjölk. Däremot innehåller de ägg och laktosfri mjölk, vilket betyder att de inte är anpassade för dig som är äggallergiker, mjölkallergiker eller följer en vegansk kost. Kontrollera att den glutenfria mjölmixen inte innehåller vetestärkelse om du är extra känslig.
Gör mjölkfri: Byt ut den laktosfria mjölken mot en växtbaserad dryck, till exempel risdryck, havredryck (om du tål havre) eller ärtdryck. Muffinsen blir lika saftiga med dessa alternativ.
Gör äggfri: Ersätt äggulor och vispade äggvitor med 1 dl växtbaserad yoghurt eller 2 msk kikärtsspad (aquafaba) per ägg. Vispa aquafaban hårt och vänd försiktigt ner i smeten för att behålla fluffigheten.
Gör vegansk: Följ råden ovan för att ersätta både mjölk och ägg. Muffinsen får något annan textur men blir ändå luftiga och goda. Kontrollera att alla ingredienser är fria från animaliskt innehåll.
Serveringsförslag
Servera dessa glutenfria muffins med en klick vispad grädde eller en sked vaniljsås. Toppa gärna med färska bär som blåbär eller hallon för att tillföra syrlighet och färg. Perfekt till fika eller som en lättare dessert.
Dryckesförslag
Till dessa glutenfria muffins rekommenderar jag en kopp rooibos-te. Rooibos är naturligt koffeinfritt och har en mild, söt smak som kompletterar muffinsens sötma. För en kall dryck kan du prova en lätt päronmust.
Annons