
Glutenfri rulltårta
Du behöver
- 3 ägg
- 2 dl strösocker
- 2 dl glutenfri mjölmix
- 2 tsk bakpulver
- ½ dl vätska (vatten eller laktosfri mjölk)
Fyllning
- 1½ dl sylt
Hur gör man?
-
Sätt på ugnen på 250 grader. Klä en långpanna med bakplåtspapper.
-
Vispa ägg och socker pösigt och vitt.
-
Blanda i mjölmix och bakpulver. Rör ner i äggsmeten. Tillsätt vätskan. Blanda till en jämn smet.
-
Bred ut på en långpanna. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 5 min.
-
Strö lite socker över kakan och stjälp genast upp den den på ett bakplåtspapper. Drag av pappret. Pensla med kallt vatten om det inte lossnar.
-
Bred sylt över den varma kakan och rulla ihop den med hjälp av det nya pappret
Låt svalna innan du skär upp.
Annons
Näringsvärden per portion:
- Kalorier: 300 kcal
- Kolhydrater: 84g
- Fett: 4g
- Protein: 4g
Allergiinformation
Glutenfri rulltårta är fri från gluten och soja. Receptet innehåller däremot ägg och kan göras med laktosfri mjölk, vilket betyder att den inte är anpassad för dig som är allergisk mot ägg eller mjölkprotein, eller för dig som följer en vegansk kost. Den glutenfria mjölmixen bör kontrolleras om du är känslig mot vetestärkelse, eftersom vissa mixer innehåller det.
Gör mjölkfri: Använd vatten istället för mjölk i smeten, eller välj en växtbaserad dryck som havre- eller risdryck. Det påverkar inte kakan negativt eftersom mängden vätska är liten.
Gör äggfri: Ersätt äggen med 1 msk chiafrön (eller linfrön) blandat med 3 msk vatten per ägg. Låt blandningen stå i 10 minuter innan den blandas i. För att behålla lätthet och lyft – vispa gärna 3 msk kikärtsspad (aquafaba) hårt och vänd ner i slutet av smeten.
Gör vegansk: Följ både ägg- och mjölkfria anpassningar ovan. Välj en sylt utan tillsatt gelatin eller animaliska tillsatser. Rulltårtan blir något mjukare i struktur men fortfarande god och rullbar.
Annons