Glutenfria Lussekatter
Du behöver
- 25g röd jäst,
- 2 dl mjölk 3%,
- 75 g smör,
- 1 krm salt,
- 3/4 dl strösocker,
- 1 påse (1/2 g) saffran,
- 1 msk fiberhusk,
- 1 dl kesella 1%,
- 1/2 ägg,
- ca 8-9 dl fin glutenfri mjölmix (ex Semper, Lailas eller Finax).
- Pensla: 1/2 ägg och garnera med russin.
Hur gör man?
-
Smula jästen i en degbunke.
-
Smält smöret.
-
Tillsätt mjölk och låt de bli 37c.
-
Häll degspadet över jästen och rör tills den har löst sig.
-
Tillsätt fiberhusk. Rör om och låt svälla 10 min.
-
Tillsätt kesella, stött saffran, socker, salt, det halva ägget och det mesta av det glutenfria mjölet. Arbeta degen kraftigt i maskin.
-
Låt jäsa övertäckt i bunken i 30 min. Forma till lussekatter, lussebullar, prästens hår, julkusar eller något annat. Låt fantasin flöda här. Låt barnen vara med.
-
Lägg lussebullarna på bakplåtspapper på en plåt. Låt jäsa ca 35 min.
-
Pensla med uppvispat ägg och garnera bullarna med russin.
-
Grädda lussekatterna i 250 c i 10 min. (Beror på vilken storlek av lussebullar du har gjort! )
Annons
Näringsvärden per portion:
- Kalorier: 178 kcal
Tips
Köksredskap och Teknik
- Använd en digital termometer för att kontrollera att mjölken är fingervarm (ca 37°C) innan du löser upp jästen, för att inte döda jästsvamparna.
- Blanda fiberhusk med den varma vätskan och låt svälla i minst 10 minuter för att få en smidig deg.
- Arbeta degen med elvisp med degkrokar eller köksmaskin, eftersom glutenfria degar är kladdigare än vanliga vetedegar.
- Fukta händerna lätt med vatten eller olja när du formar lussekatterna för att undvika att de fastnar på händerna.
- Lussekatterna är färdiga när de fått gyllene färg och känns fasta vid lätt tryck – undvik att öppna ugnen i onödan för att bibehålla jämn värme.
Hållbarhet och Förvaring
- Förvara lussekatterna i en lufttät burk eller plastpåse i rumstemperatur i upp till 2 dagar, annars blir de snabbt torra.
- Frys in lussekatterna direkt när de svalnat helt för bästa saftighet; använd fryspåsar och pressa ut så mycket luft som möjligt.
- Tina frysta lussekatter i rumstemperatur under duk eller värm dem lätt i ugn (ca 100°C) några minuter för att få tillbaka mjukheten.
- Undvik att förvara lussekatterna i kylskåp, då de lätt blir torra och smuliga.
Fick du problem?
- Om degen känns för lös, tillsätt lite mer mjölmix, men var försiktig så att de inte blir torra.
- Om lussekatterna spricker vid gräddning, kan det bero på för lite vätska eller att degen inte fått svälla tillräckligt – låt fiberhusken dra längre nästa gång.
- Om de blir torra efter gräddning, prova att täcka dem med en bakduk direkt efter ugnen så att de svalnar långsamt och behåller fukten.
Besparingar
- Dubbla satsen och frys in hälften direkt, så har du nybakade lussekatter redo till nästa fika.
- Använd eventuella rester av saffran eller kesella i andra bakverk, t.ex. muffins eller pannkakor, för att undvika svinn.
Sista Touchen
- Tryck ner russinen ordentligt i lussekatterna innan gräddning så att de inte lossnar under bakningen.
- Pensla lussekatterna med uppvispat ägg precis innan de går in i ugnen för en blank och aptitlig yta.
Annons




