Glutenfria Lussekatter

Glutenfria Lussekatter

Annons

Du behöver

  • 25g röd jäst,
  • 2 dl mjölk 3%,
  • 75 g smör,
  • 1 krm salt,
  • 3/4 dl strösocker,
  • 1 påse (1/2 g) saffran,
  • 1 msk fiberhusk,
  • 1 dl kesella 1%,
  • 1/2 ägg,
  • ca 8-9 dl fin glutenfri mjölmix (ex Semper, Lailas eller Finax).
  • Pensla: 1/2 ägg och garnera med russin.

Hur gör man?

  1. Smula jästen i en degbunke.

  2. Smält smöret.

  3. Tillsätt mjölk och låt de bli 37c.

  4. Häll degspadet över jästen och rör tills den har löst sig.

  5. Tillsätt fiberhusk. Rör om och låt svälla 10 min.

  6. Tillsätt kesella, stött saffran, socker, salt, det halva ägget och det mesta av det glutenfria mjölet. Arbeta degen kraftigt i maskin.

  7. Låt jäsa övertäckt i bunken i 30 min. Forma till lussekatter, lussebullar, prästens hår, julkusar eller något annat. Låt fantasin flöda här. Låt barnen vara med.

  8. Lägg lussebullarna på bakplåtspapper på en plåt. Låt jäsa ca 35 min.

  9. Pensla med uppvispat ägg och garnera bullarna med russin.

  10. Grädda lussekatterna i 250 c i 10 min. (Beror på vilken storlek av lussebullar du har gjort! )

Annons

Näringsvärden per portion:

  • Kalorier: 178 kcal

Tips

Köksredskap och Teknik

  • Använd en digital termometer för att kontrollera att mjölken är fingervarm (ca 37°C) innan du löser upp jästen, för att inte döda jästsvamparna.
  • Blanda fiberhusk med den varma vätskan och låt svälla i minst 10 minuter för att få en smidig deg.
  • Arbeta degen med elvisp med degkrokar eller köksmaskin, eftersom glutenfria degar är kladdigare än vanliga vetedegar.
  • Fukta händerna lätt med vatten eller olja när du formar lussekatterna för att undvika att de fastnar på händerna.
  • Lussekatterna är färdiga när de fått gyllene färg och känns fasta vid lätt tryck – undvik att öppna ugnen i onödan för att bibehålla jämn värme.

Hållbarhet och Förvaring

  • Förvara lussekatterna i en lufttät burk eller plastpåse i rumstemperatur i upp till 2 dagar, annars blir de snabbt torra.
  • Frys in lussekatterna direkt när de svalnat helt för bästa saftighet; använd fryspåsar och pressa ut så mycket luft som möjligt.
  • Tina frysta lussekatter i rumstemperatur under duk eller värm dem lätt i ugn (ca 100°C) några minuter för att få tillbaka mjukheten.
  • Undvik att förvara lussekatterna i kylskåp, då de lätt blir torra och smuliga.

Fick du problem?

  • Om degen känns för lös, tillsätt lite mer mjölmix, men var försiktig så att de inte blir torra.
  • Om lussekatterna spricker vid gräddning, kan det bero på för lite vätska eller att degen inte fått svälla tillräckligt – låt fiberhusken dra längre nästa gång.
  • Om de blir torra efter gräddning, prova att täcka dem med en bakduk direkt efter ugnen så att de svalnar långsamt och behåller fukten.

Besparingar

  • Dubbla satsen och frys in hälften direkt, så har du nybakade lussekatter redo till nästa fika.
  • Använd eventuella rester av saffran eller kesella i andra bakverk, t.ex. muffins eller pannkakor, för att undvika svinn.

Sista Touchen

  • Tryck ner russinen ordentligt i lussekatterna innan gräddning så att de inte lossnar under bakningen.
  • Pensla lussekatterna med uppvispat ägg precis innan de går in i ugnen för en blank och aptitlig yta.

Annons

Annons