Glutenfria Lussekatter
Du behöver
- 25g röd jäst,
- 2 dl mjölk 3%,
- 75 g smör,
- 1 krm salt,
- 3/4 dl strösocker,
- 1 påse (1/2 g) saffran,
- 1 msk fiberhusk,
- 1 dl kesella 1%,
- 1/2 ägg,
- ca 8-9 dl fin glutenfri mjölmix (ex Semper, Lailas eller Finax).
- Pensla: 1/2 ägg och garnera med russin.
Hur gör man?
-
Smula jästen i en degbunke.
-
Smält smöret.
-
Tillsätt mjölk och låt de bli 37c.
-
Häll degspadet över jästen och rör tills den har löst sig.
-
Tillsätt fiberhusk. Rör om och låt svälla 10 min.
-
Tillsätt kesella, stött saffran, socker, salt, det halva ägget och det mesta av det glutenfria mjölet. Arbeta degen kraftigt i maskin.
-
Låt jäsa övertäckt i bunken i 30 min. Forma till lussekatter, lussebullar, prästens hår, julkusar eller något annat. Låt fantasin flöda här. Låt barnen vara med.
-
Lägg lussebullarna på bakplåtspapper på en plåt. Låt jäsa ca 35 min.
-
Pensla med uppvispat ägg och garnera bullarna med russin.
-
Grädda lussekatterna i 250 c i 10 min. (Beror på vilken storlek av lussebullar du har gjort! )
Näringsvärden per portion:
- Kalorier: 178 kcal