Pumpasoppa
Du behöver
- ca 1 1/2 kg pumpa (t ex butternutsquash eller
- hokkaido)
- 2 äpplen
- 1 gul lök
- 2 vitlöksklyftor
- 3 1/2 cm färsk ingefära
- 2 msk olja
- 2 l vatten
- 5 hönsbuljongtärningar
- 1 dl vispgrädde
- 2 dl sake eller vitt vin (2 dl sake motsvarar 1 dl vin)
- 2 msk färsk, hackad timjan
- 1 1/2 tsk salt
- 2 krm vitpeppar
- smörgåskrasse till garnering
Hur gör man?
Värmande och förträffligt smakfull soppa med pumpa, äpple och timjan. Tillsätter du även vitlök, ingefära och saké, alternativt vitt vin, så är du inte långt ifrån en krämig
pumpasoppa.
- Skala och kärna ur pumpa och äpple. Skär i 2 cm stora
bitar. Skala och skär lök, vitlök och ingefära i mindre bitar.
Fräs detta och pumpabitarna i olja i en stor kastrull ca 10
minuter.
- Tillsätt vatten och buljongtärningar. Låt småkoka under
lock tills pumpan är mjuk, ca 20 minuter. Häll på grädde och sake/vin. Tillsätt timjan. Låt koka upp.
- Ta av från värmen och mixa soppan slät i en matberedare eller med stavmixer. Smaka av med salt och
vitpeppar.
- Servera soppan med klippt krasse och brödpinnar med
parmesan.
För alla
Läs noga ingrediensförteckningen på buljongtärningen. I övrigt är rätten fri från gluten och ägg. Gör laktosfri: använd laktosfri grädde. Gör mjölkproteinfri: byt grädden mot soja- eller havrebaserad gräddersättning.
Bild av The Spanish Food Creative Commons