Pumpasoppa

Du behöver

  • ca 1 1/2 kg pumpa (t ex butternutsquash eller
  • hokkaido)
  • 2 äpplen
  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 3 1/2 cm färsk ingefära
  • 2 msk olja
  • 2 l vatten
  • 5 hönsbuljongtärningar
  • 1 dl vispgrädde
  • 2 dl sake eller vitt vin (2 dl sake motsvarar 1 dl vin)
  • 2 msk färsk, hackad timjan
  • 1 1/2 tsk salt
  • 2 krm vitpeppar
  • smörgåskrasse till garnering

Hur gör man?

Värmande och förträffligt smakfull soppa med pumpa, äpple och timjan. Tillsätter du även vitlök, ingefära och saké, alternativt vitt vin, så är du inte långt ifrån en krämig

pumpasoppa.

  1. Skala och kärna ur pumpa och äpple. Skär i 2 cm stora

bitar. Skala och skär lök, vitlök och ingefära i mindre bitar.

Fräs detta och pumpabitarna i olja i en stor kastrull ca 10

minuter.

  1. Tillsätt vatten och buljongtärningar. Låt småkoka under

lock tills pumpan är mjuk, ca 20 minuter. Häll på grädde och sake/vin. Tillsätt timjan. Låt koka upp.

  1. Ta av från värmen och mixa soppan slät i en matberedare eller med stavmixer. Smaka av med salt och

vitpeppar.

  1. Servera soppan med klippt krasse och brödpinnar med

parmesan.

För alla

Läs noga ingrediensförteckningen på buljongtärningen. I övrigt är rätten fri från gluten och ägg. Gör laktosfri: använd laktosfri grädde. Gör mjölkproteinfri: byt grädden mot soja- eller havrebaserad gräddersättning.

Bild av The Spanish Food Creative Commons

Populära recept

Se alla