Julig granola
Du behöver
- 4 dl glutenfria havregryn
- 2 dl valfria fröer (jag brukar ta pumpafrön eller solrosfrön)
- 2 dl grovt hackad sötmandel
- 20 urkärnade dadlar delade i bitar
- 1 krm vaniljpulver
- 3 msk agavesirap
- 3 msk vatten
- 3 msk solrosolja
- 1 -2 tsk mald nejlika beroende på hur stark smak du vill ha
Hur gör man?
-
Sätt ugnen på 150 grader.
-
Häll havregryn, frö, mandel och dadlar på en plåt klädd med bakplåtspapper.
-
Blanda runt så att ingredienserna fördelar sig jämnt på plåten.
-
Blanda olja, vatten och agavesirap i en liten skål och ringla över de torra ingredienserna på plåten och rör runt.
-
Grädda i mitten av ugnen i ca 30-40 minuter. (Tag ut och blanda efter halva tiden.)
-
När granolan stått i ugnen i ca 30-40 minuter, häll på kryddan och rör runt.
-
Låt stå ytterligare 20 minuter i ugnen på eftervärme.
Hemgjord granola passar även perfekt som gåva till något glöggkalas eller liknande tycker jag!