Vegansk Pavlova

Du behöver

Marängbotten

  • 1 dl kikärtsspad
  • 2 dl strösocker
  • 0,5 tsk citronsaft
  • 1 krm vaniljpulver
  • 1 msk majsstärkelse

Lemon Curd

  • 2 citroner (saft och skal)
  • 1,5 dl strösocker
  • 0,5 dl vatten
  • 2 msk majsstärkelse
  • 75 g margarin mjölk/sojafritt

Till servering

  • Vegansk vispbar grädde eller efter allergi
  • Frukt och bär (jag valde mycket med gula toner för en lite påskig/vårig känsla).
  • Ev. blommor och ätbart guld för dekor

Hur gör man?

Marängbotten

  1. Sätt ugnen på 200 grader och tag fram en plåt och lägg på ett smörpapper.

  2. Vispa kikärtsspadet till ett hårt skum (ska kunna vända bunken uppochner).

  3. Fortsätt vispa medan du sakta häller i sockret lite i taget.

  4. Vispa till en glasig maräng som bildar toppar som stannar kvar när du tar upp vispen.

  5. Tillsätt citronsaft, vaniljpulver och majsstärkelse och vispa till en jämn smet.

  6. Häll ut marängen i en hög på bakplåtspappret och forma till en cirkel med två skedar. Försök gärna få kanterna ganska höga då den alltid flyter ut ganska mycket i ugnen. Jag brukar även göra en grop i mitten.

  7. Vrid ner ugnen till 100 grader precis före du sätter in marängen i ugnen. Grädda sedan din maräng i mitten av ugnen i ca 2,5 tim. Stäng av ugnen och låt marängen stå kvar och torka tills ugnen svalnat.

Lemon Curd

  1. Koka upp citronerna (skal och saft), vatten och majsstärkelse tills det tjocknar (ca 1-2 min) under kraftig omrörning.

  2. Tag av från plattan och rör i sockret och till sist margarinet.

  3. Häll upp i en ren burk med tätt lock.

Montering

  1. Lägg din kalla marängbotten på ett fat.

  2. Bred på lemon curd.

  3. Bred där efter på ett lager med uppvispad grädde. Avsluta med att toppa din tårta med mängder av frukt och bär.

Ät tårtan direkt då grädden gör att marängen smälter ihop lite.

Tips

Tips, tycker du att växtbaserad grädde har en bismak så kan man blanda i en matsked av lemon curd under uppvispningen för en lätt citronsmak. Jag upplever även att det går lättare att vispa upp själva grädden då.

Populära recept

Se alla