No bake citroncheesecake

No bake citroncheesecake

Du behöver

Botten

  • 200 g Digestive (Semper gluten- och laktosfria)
  • 75 g smält smör (laktosfritt)

Cheesecake

  • 400 g Philadelphia (1,5 paket laktosfri big pack)
  • Skal från 2 citroner
  • 1,5 dl vispgrädde (laktosfri)
  • 1,75 dl florsocker

Lemon curd

  • 2 citroner (saft och skal)
  • 1,5 dl strösocker
  • 0,5 dl vatten
  • 2 msk majsstärkelse
  • 75 g smör (laktosfritt)
  • Eventuellt någon matsked ovispad vispgrädde (laktosfri)

Garnering

  • En näve färska myntablad (10-20 st) samt 1-2 msk strösocker
  • Ett paket färska hallon

Hur gör man?

  1. Klä en springform (ca 18-20 cm i diameter) med bakplåtspapper.

  2. Kör kexen i en mixer tills de blir till smulor.

  3. Smält smöret i en kastrull och blanda det med kexsmulorna.

  4. Tryck ut blandningen i formen och ställ i kylskåpet.

  5. Vispa grädden tills den blir fast.

  6. Blanda Philadelphia, citronskal och florsocker till en jämn smet. Vänd försiktigt i den vispade grädden.

  7. Häll smeten över botten och ställ i kylskåp i minst fem timmar, gärna över natten. Se till att inget vatten kommer i smeten. Om du tvättar citronerna, torka dem noggrant innan du river skalet.

  8. För att skynda på stelningen kan du ställa kakan i frysen i cirka 45 minuter före servering. Du kan även frysa in tårtan helt och låta den tina någon timme i kylen före servering.

  9. Lemon curd: Koka upp citronskal och saft, vatten och majsstärkelse tills det tjocknar (ca 1-2 minuter) under kraftig omrörning.

  10. Ta av från plattan och rör i sockret och till sist smöret. Häll upp i en ren burk och låt svalna.

  11. Myntasocker: Ta bort den lilla strängen i mitten på myntabladen. Mortla sedan myntan med sockret.

  12. Ta ut kakan ur kylen, bred på lemon curd och toppa med myntasocker och färska hallon.

  13. Om lemon curden känns för tjock när du ska bre den på tårtan, rör i någon matsked vispgrädde.

  14. Du väljer själv hur mycket lemon curd du vill ha på toppen. Spara gärna hälften i en tät burk med lock i kylen till frukosten dagen efter. Fantastiskt att ta fram till nygräddade scones!

Populära recept

Se alla