No bake citroncheesecake
Du behöver
- Botten
- • 200 g Digestive (Semper gluten- och laktosfria)
- • 75 g smält smör (laktosfritt)
- Cheesecake
- • 400 g Philadelphia (1,5 paket laktosfri big pack)
- • Skal från 2 citroner
- • 1,5 dl vispgrädde (laktosfri)
- • 1,75 dl florsocker
- Lemon curd
- • 2 citroner (saft och skal)
- • 1,5 dl strösocker
- • 0,5 dl vatten
- • 2 msk majsstärkelse
- • 75 g smör (laktosfritt)
- • Eventuellt någon matsked ovispad vispgrädde (laktosfri)
- • En näve färska myntablad (10-20 st) samt 1-2 msk strösocker
- • Ett paket färska hallon
Hur gör man?
-
Klä en springform (ca 18-20 cm i diameter) med bakplåtspapper.
-
Kör kexen i en mixer.
-
Smält smöret i en kastrull och blanda med kexen.
-
Tryck ut i formen och ställ i kylskåpet.
-
Vispa grädden. Blanda Philadelphia, citronskal och florsocker till en jämn smet. Vänd sist i grädden.
-
Häll smeten över botten och ställ i kylskåp i minst fem timmar (gärna över natten). Det är viktigt att du inte får något vatten i smeten. Tvättar du exempelvis citronerna så se till att torka dem väl före du river i skalet.
Vill du skynda på kakan att stelna går det utmärkt att ställa den i frysen ca 45 min före servering. Du kan även frysa in tårtan helt och istället ta ut den och låta tina någon timme i kylen före servering.
Lemon curd 7. Koka upp citronerna (skal och saft), vatten och majsstärkelse tills det tjocknar (ca 1-2 min) under kraftig omrörning.
- Tag av från plattan och rör i sockret och till sist smöret. Häll upp i en ren burk och låt svalna.
Myntasocker 9. Tag bort den lilla strängen i mitten på dina myntablad. Mortla sedan myntan med sockret. Tag ut kakan ur kylen, bred på lemon curd och toppa med myntasocker och färska hallon.
Känns din lemon curd för tjock när du ska bre den på tårtan så är det bara att hälla i någon matsked vispgrädde och röra runt.
Du väljer själv hur mycket lemon curd du vill ha på toppen, jag sparade hälften i en tät burk med lock i kylen till frukosten dagen efter. Fantastiskt att ta fram till sina nygräddade scones!