No bake citroncheesecake
Du behöver
Botten
- 200 g Digestive (Semper gluten- och laktosfria)
- 75 g smält smör (laktosfritt)
Cheesecake
- 400 g Philadelphia (1,5 paket laktosfri big pack)
- Skal från 2 citroner
- 1,5 dl vispgrädde (laktosfri)
- 1,75 dl florsocker
Lemon curd
- 2 citroner (saft och skal)
- 1,5 dl strösocker
- 0,5 dl vatten
- 2 msk majsstärkelse
- 75 g smör (laktosfritt)
- Eventuellt någon matsked ovispad vispgrädde (laktosfri)
Garnering
- En näve färska myntablad (10-20 st) samt 1-2 msk strösocker
- Ett paket färska hallon
Hur gör man?
-
Klä en springform (ca 18-20 cm i diameter) med bakplåtspapper.
-
Kör kexen i en mixer tills de blir till smulor.
-
Smält smöret i en kastrull och blanda det med kexsmulorna.
-
Tryck ut blandningen i formen och ställ i kylskåpet.
-
Vispa grädden tills den blir fast.
-
Blanda Philadelphia, citronskal och florsocker till en jämn smet. Vänd försiktigt i den vispade grädden.
-
Häll smeten över botten och ställ i kylskåp i minst fem timmar, gärna över natten. Se till att inget vatten kommer i smeten. Om du tvättar citronerna, torka dem noggrant innan du river skalet.
-
För att skynda på stelningen kan du ställa kakan i frysen i cirka 45 minuter före servering. Du kan även frysa in tårtan helt och låta den tina någon timme i kylen före servering.
-
Lemon curd: Koka upp citronskal och saft, vatten och majsstärkelse tills det tjocknar (ca 1-2 minuter) under kraftig omrörning.
-
Ta av från plattan och rör i sockret och till sist smöret. Häll upp i en ren burk och låt svalna.
-
Myntasocker: Ta bort den lilla strängen i mitten på myntabladen. Mortla sedan myntan med sockret.
-
Ta ut kakan ur kylen, bred på lemon curd och toppa med myntasocker och färska hallon.
-
Om lemon curden känns för tjock när du ska bre den på tårtan, rör i någon matsked vispgrädde.
-
Du väljer själv hur mycket lemon curd du vill ha på toppen. Spara gärna hälften i en tät burk med lock i kylen till frukosten dagen efter. Fantastiskt att ta fram till nygräddade scones!