
Glutenfri focaccia
Annons
Du behöver
Deg
- 4 dl vatten, 37 grader
- 0,5 dl olivolja
- 1 msk honung
- 25 g jäst för bröd
- 1 msk fiberhusk
- 1 krm salt
- 6 dl glutenfritt mjöl (Semper Finmix eller Jyttemjöl)
- 1 tsk bakpulver
- 1 ägg
Fyllning
- 0,5 dl olivolja
- Oliver utan kärnor
- Färsk rosmarin
- Flingsalt
- Strimlade soltorkade tomater
Annons
Hur gör man?
-
Värm vattnet i en kastrull till 37 grader och ta av från plattan.
-
Häll i olivolja och honung, rör om.
-
Smula jästen i en bunke och tillsätt vätskan. Rör tills jästen lösts upp.
-
Tillsätt fiberhusk, rör runt och låt svälla i 5 minuter. Rör om igen.
-
Tillsätt ägget och sedan 5 dl mjöl blandat med bakpulver och salt. Degen ska vara kladdig.
-
Strö över den sista decilitern glutenfritt mjöl och låt jäsa i 30 minuter under bakduk.
-
Lägg bakplåtspapper i en ugnsform (ca 30x20 cm).
-
Rör/knåda degen lätt så att mjölet arbetas in.
-
Tryck ut degen till en rektangel och häll över 0,5 dl olivolja. Tryck ut degen med oljade fingrar.
-
Tryck i oliver, färsk rosmarin och soltorkade tomater. Strö över flingsalt.
-
Sätt ugnen på 200 grader. Täck brödet med en bakhandduk och låt jäsa tills ugnen är varm (ca 20 minuter).
-
Grädda i mitten av ugnen i cirka 20 minuter.
Annons
Näringsvärden per portion:
- Kalorier: 300 kcal
- Kolhydrater: 35g
- Fett: 12g
- Protein: 5g
- Fiber: 3g
Allergiinformation
Detta recept på glutenfritt bröd är idealiskt för personer med celiaki eller glutenintolerans. Kontrollera ingredienserna i mjölmixen efter vetestärkelse om du inte tål det.
Serveringsförslag
Servera det glutenfria focacciabrödet som ett tillbehör till en sallad med färska grönsaker och en vinägrett. Det passar även som bas för en smörgås med pålägg som lufttorkad skinka eller hummus för en vegetarisk variant.
Dryckesförslag
Till detta glutenfria bröd med oliver, rosmarin och soltorkade tomater rekommenderas en lätt och fruktig dryck. Ett alkoholfritt alternativ som passar bra är en kall, mousserande äppelmust. Äppelsmaken balanserar brödets sälta och örtighet.
Annons