Pannkakor - ett grundrecept
Du behöver
- 3 ägg
- 4,5 dl havremjölk eller annan vegetabilisk mjölk
- 1 tsk fiberhusk
- 2 dl mjöl av t ex havre, ris, bovete, quinoa, kikärtor, majs, soja, durra, amarant, teff, mandel (kombinera och experimentera själv eller se beprövade förslag nedan).
- 1 msk potatismjöl (kan uteslutas).
- 1/2 tsk salt
- olja till stekning
- Pannkakor - mandel och bovete
Följ grundreceptet och använd följande mjöl
- 1 dl mandelmjöl
- 1 dl bovetemjöl
- Pannkakor - råris och havre
Följ grundreceptet och använd följande mjöl
- 1 dl rårismjöl
- 1 dl havremjöl
Hur gör man?
-
Rör ihop ägg, mjölk och fiberhusk, låt svälla ett par minuter och vispa i mjöl och salt till en klumpfri smet.
-
Stek tunna pannkakor på båda sidor med lite olja i stekpannan mellan varje. Ha hög värme på den första, sänk sedan något.
Prova också att göra pannkakor som är mindre i storlek, bara någon decimeter i diameter. De är lättare att vända och fungerar bra även om smeten är tjockare. Servera dem som de är eller hopvikta som piroger med bär eller sylt.