Grötbröd
Du behöver
- 2 dl grötrester (Se recept på nyttig havregrynsgröt)
- 50 g mjölkfritt smör, rumsvarmt
- 1/4 pkt jäst för söta degar
- 1 dl havremjölk, fingervarm
- 1tsk salt
- 1 msk ljus sirap
- ca 6 dl Finax mjölmix (kolla vetestärkelse)
Hur gör man?
-
Smula ner jästen i en bunke och tillsätt den ljumma mjölken. Rör om tills jästen lösts upp.
-
Tillsätt gröt, smör, salt och sirap. Rör om tills allt blandats med mjölken.
-
Tillsätt mjölet, lite i taget tills det blivit en fin deg som behöver knådas i ett par minuter.
-
Låt jäsa i 45 min under bakduk.
-
Dela degen i 8-10 bitar.
-
Forma dem till runda bollar och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Platta till dem lite.
-
Låt jäsa ca 30 min till under bakduk och sätt ugnen på 230 grader.
-
Pensla brödet med vatten och strö på några havregryn.
-
Grädda bröden mitt i ugnen ca 12-14min. Låt svalna på galler under bakduk.