Choklad- och kolatårta

Du behöver

Kaka

  • 200 g smör
  • 3 dl strösocker
  • 2 ägg
  • 2 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 4 tsk vaniljsocker
  • 1 dl kakao
  • smör (till formen)
  • ströbröd / mannagryn (till formen)

Kolakräm

  • 3 dl strösocker
  • 3 msk sirap
  • 150 g mörk choklad (kontrollera innehåll)
  • 150 g smör
  • 3 dl vispgrädde

Hur gör man?

Smält matfettet till kakan i en kastrull. Rör ner socker och ägg i kastrullen.

Blanda samman mjöl, bakpulver, vaniljsocker och kakao. Vänd ner detta i smeten. Häll i smord och bröad form, ca 24 cm i diameter. Grädda i nedre delen av ugnen i 20-25 minuter. Låt svalna.

Blanda alla ingredienser till kolakrämen utom matfettet i en gryta. Koka tills den tjocknat ordentligt, det tar 30-40 minuter.

Rör ner matfettet och låt svalna.

Lägg tårtan på ett fat. Bre över kolakrämen i ett tjockt lager och låt stelna.

Garnera med exotiska frukter, t ex physalis, passionsfrukt och färska fikon. Hallon passar också bra på kolakrämen.

Populära recept

Se alla