Choklad- och kolatårta
Du behöver
Kaka
- 200 g smör
- 3 dl strösocker
- 2 ägg
- 2 dl vetemjöl
- 1 tsk bakpulver
- 4 tsk vaniljsocker
- 1 dl kakao
- smör (till formen)
- ströbröd / mannagryn (till formen)
Kolakräm
- 3 dl strösocker
- 3 msk sirap
- 150 g mörk choklad (kontrollera innehåll)
- 150 g smör
- 3 dl vispgrädde
Hur gör man?
Smält matfettet till kakan i en kastrull. Rör ner socker och ägg i kastrullen.
Blanda samman mjöl, bakpulver, vaniljsocker och kakao. Vänd ner detta i smeten. Häll i smord och bröad form, ca 24 cm i diameter. Grädda i nedre delen av ugnen i 20-25 minuter. Låt svalna.
Blanda alla ingredienser till kolakrämen utom matfettet i en gryta. Koka tills den tjocknat ordentligt, det tar 30-40 minuter.
Rör ner matfettet och låt svalna.
Lägg tårtan på ett fat. Bre över kolakrämen i ett tjockt lager och låt stelna.
Garnera med exotiska frukter, t ex physalis, passionsfrukt och färska fikon. Hallon passar också bra på kolakrämen.