Julkorv
Du behöver
- 1 kg färs (nöt/älg)
- 2 kg fläskfärs
- 3 msk salt
- 3 tsk mald vitpeppar
- 1 tsk mald kryddpeppar
- 1 tsk ingefära
- 8-10 dl kallt vatten
- 1 kg kokt kall potatis
- 1 ½ dl potatismjöl
- 5-6 m krokfjälster
- bomullssnöre
Till kokning
- 1 lagerblad
- kryddpepparkorn
Hur gör man?
Koka potatisen och tvätta fjälsterna ordentligt.
Blanda nötfärs och fläskfärs med salt och kryddor. Späd med vatten. Arbeta ned den malda potatisen och potatismjölet.
Stoppa korven i korvskinnet ganska löst. Bind om med bomullssnöre.
Gnid ev in korven med en blandning av 2 ½ msk salt och 2 ½ msk socker. Låt korven ligga kallt över natten. Torka av och frys in.
Koka korven på svag värme ca 30 min tillsammans med ett lagerblad och några kryddpepparkorn.
Bild av László Szalai Creative Commons