Maltodextrin
Fråga:
Tack för en mycket bra sida!!
Hej! Vår dotter som är tre år gammal, är multipelallergiker. Rapsyprodukterna verkar intressanta, men vi ställer oss frågande till maltodextrin. Är det sädeslaget malt, eller som det står i innehållsförteckningen, av potatis och/eller majs?
Vi blir förvirrade.
Dietistens Svar:
När det gäller Maltodextrin.
Maltodextrin är namnet på en typ av kolhydrat och har ej med malt att göra. Det finns en del benämningar som på grund av ordlikheten skapar denna förvirring. Vad man gjort är att man använder potatisstärkelse som man vidareförädlar, d v s bryter ner de långa stärkelsekedjorna till kortare kedjor. Och i det här fallet en kolhydratkedja av en längd som har namnet maltodextrin. Maltodextrin kan man framställa från vilken stärkelse som helst, i det här fallet från potatis och majs.
Med vänliga hälsningar
Maltodextrin är skrivet av Johannes Sixten , svaret är granskat av Leg Dietist Louise Malmberg
Liknande frågor och svar som Maltodextrin:
Istället för tomatsås på pizza vid allergi? >>
Andra aktuella frågor om allergi och diet:
Mjölkallergi ev glutenallergi? >>
Vad är Xantan E415, E-415, E 415? >>
Detta är en avdelning på allergimat.com som är under arbete och förnyelse.