Bönbröd på havre, frukt & nötter
Du behöver
- 1 pkt kokta svarta bönor (à 380 g)
- 1 dl linfrön
- 1 dl sesamfrön
- 1 msk fiberhusk
- 2 dl kokande vatten
- 1/2 dl flytande honung
- 3 dl havremjöl (ren havre för garanterat glutenfritt)
- 2 tsk bikarbonat
- 1 1/2 tsk salt
- 1 1/2 dl mjölkfri yoghurt (3%)
- 2 dl nötter t ex hassel- och valnötter
- 1 dl strimlade torkade aprikoser
Hur gör man?
-
Sätt ugnen på 200°C.
-
Häll av, skölj och låt bönorna rinna av. Mixa dem slätt med en stavmixer.
-
Blanda linfrön, sesamfrön och fiberhusk. Häll över det kokande vattnet och vispa snabbt ihop. Rör ner honungen och låt stå ca 10 minuter.
-
Blanda havremjöl, bikarbonat och salt i en annan bunke. Tillsätt fröblandningen, de mixade bönorna och yoghurten och rör till en jämn smet. Blanda ner nötter och aprikoser.
-
Häll smeten i en klädd brödform, ca 2 liter. Strö över lite havremjöl.
-
Grädda i nedre delen av ugnen ca 1 timme. Täck med folie i slutet om det behövs. Låt vila i formen ca 30 minuter innan brödet stjälps upp.
Näringsvärden per portion:
- Kalorier: 177 kcal