Mincepie eller danföredan paj!
Du behöver
- 18 st små pajer
- 200g russin eller blåbär
- 2 äpplen eller en halv honungsmelon
- 500gram köttfärs, jag valde gås men ta det du tål
- 1 lime (kan uteslutas)
- 1 tsk konjak (kan uteslutas)
- 1 tsk sherry (kan uteslutas)
- 1 krm muskot (kan uteslutas)
- 1 msk kanel byt mot peppar om du tål det
- 1 tsk kryddnejlika
- 1 tsk ingefära
- 1 tsk salt
- 3 msk farinsocker
- Pajdeg
- 6 dl mjöl jag valde mjölmix men ta det du tål
- 1 dl majsena eller potatismjöl
- 250g margarin jag tog mjökfritt, orginal receptet säger kokosfett eller ister så det går bra att byta ut hur som.
- 1 nypa salt och vatten till lagom paj konsistens
Hur gör man?
Hacka fettet till pajdegen i små bitar, mixa med mjöl och salt, späd med vatten till lagom konsistens. Bäst blir degen i maskin och skulle den vara för torr och inte vilja hålla ihop, ja då kan du ha i mer vatten när du bakar ut den.
Kavla pajdegen till 3-4 mm tjocklek på mjölat bakbord och ta ut ca 15 cm cirklar till pajbottnar och 6 cm till lock.
Lägg bottnarna i muffinsformar (stora för Amerikanska muffins).
Fyllning
Skala äpplena och riv dem eller fin hacka melonen. Fräs upp färsen och tillsätt resterande ingredineser, låt koka ihop.
Fyll pajerna, lägg på locken och nyp ihop dem längs kanten, använd gärna en gaffel för att få den att hålla ihop bättre.
Baka av i 175 grader varm ugn i ca 20 minuter.
När de kallnat stopas de i plastpåsar 3 och tre ur vilka du suger ut luften och knyter hårt. Förvara fram till den 23 december och avnjut till theet på eftermiddagen!
Traditionellt ska de bakas 3 månader före jul, men fram till första advent brukar det gå bra att hinna få smaken att mogna!