Smörkola / Knäck
Du behöver
- 100 g Smör
- 2 dl vispgrädde
- 3 dl strösocker
- 1 msk vaniljsocker
- 1 dl ljus sirap
- 1 tsk ättikssprit 12%
Hur gör man?
-
Smält smör i en tjockbottnad kastrull. Tillsätt övriga ingredienser.
-
Koka utan lock, rör om då och då tills smeten klarar kulprovet (ca 15 min i en vid gryta eller ca 30 min i en gryta med mindre botten).
-
Häll kola-smeten på en smord plåt eller täckt med bakplåtspapper. Låt den stelna något. Skär eller klipp kolan eller knäcken i bitar, kan lindas in i smörpapper. Förvara i kyl.
Kulprov: Häll några droppar av smeten i iskallt vatten och rulla till en kula. Kola-kulan ska vara fast till hård när den är klar. Går den att forma till en kula är knäcksmeten färdig. Går massan att bryta sönder men är lite seg är den lagom för hård kola och stelnar smeten genast och går att bryta är den karamellklar som knäck.
Kolan eller knäcken är fri från gluten.
Kolan eller knäcken är fri från ägg.
Näringsvärden per portion:
- Kalorier: 375 kcal