Kanelbullar
Du behöver
- 25g röd jäst för söta degar
- 2,5 dl mjölk 3%
- 1 msk fiberhusk
- 1/2 dl ljus sirap
- 1/2 tsk stötta kardemumma kärnor
- 1/4 tsk salt
- 75 g smör
- 3/4 dl kesella 10%
- ca 10 dl fin glutenfri mjölmix.
Fyllning
- 50 g smör
- 1/2 dl strösocker och 1 msk malen kanel.
- Pensling: 1 ägg eller "brödglans"
- pärlsocker och hackad sötmandel.
Hur gör man?
-
Smula ner jästen i degbunken.
-
Häll på den kalla mjölken och rör tills jästen löst sig. Tillsätt fiberhusk. Rör om och låt skalen svälla 10 min.
-
Blanda ner sirap, kardemumma, salt, mjukt smör och kesella.
-
Tillsätt det mesta av mjölet men spara 1 dl till utbakningen.
-
Arbeta degen kraftigt i maskin ca 10 min.
-
Ta upp degen och knåda den väl. Kavla ut till 2 rektangulära plattor.
-
Bred på fyllningen. Rulla ihop från långsidan. Skär degen i 3-4 cm breda bitar och lägg i pappers eller aluminium formar. Placera på en plåt.
-
Täck med bakhanduk och låt dom jäsa i rumstemperatur ca 1 1/2 h. Pensla med uppvispat ägg eller brödglans och strö på pärlsocker och hackad sötmandel.
-
Grädda i 225 c i ca 12-14 min. Låt svalna under bakduk.