Hamburgerbröd
Du behöver
- 50 g margarin
- 5 dl vatten eller mjölk
- 50 g jäst
- 1-2 msk socker
- 1 tsk salt
- 14-15 dl Lailas blå eller 10-11 dl Lailas gula mjölmix (utan ärt-bönväxter o vetestärkelse)
- Brödglans (http://www.allergimat.com/recept.asp?id=145), olja eller margarin till pensling
- Sesamfrö att garnera med
Hur gör man?
Gräddning 250 °C, 8-10 minuter, i mitten av ugnen
Smält fettet i en kastrull. Tillsätt vatten eller mjölk och värm till 37 °C.
Smula sönder färsk jäst direkt i bunken och rör ut den med vätskan. Torrjäst blandas i mjölet. Följ anvisningarna på jästförpackningen.
Tillsätt salt, socker och nästan allt mjöl.
Spara lite mjöl till utbakningen.
Arbeta degen i bunken tills den nästan släpper från kanterna.
Låt jäsa under bakduk i 30 minuter.
Tag upp degen på ett mjölat bakbord och knåda den. Tillsätt ev. mer mjöl, arbeta degen blank och smidig.
Rulla ut degen till en lång längd och dela den i 12 lika delar.
Forma till bullar och platta till med handen till är ca 1 cm tjocka bitar. Lägg dem på bakplåt, täck över med plastfolie eller bakduk och låt jäsa i 30 minuter.
Pensla bröden med olja,smält margarin eller brödglans . Strö ev. över sesamfrö, grädda.