Hamburgerbröd

Du behöver

  • 50 g margarin
  • 5 dl vatten eller mjölk
  • 50 g jäst
  • 1-2 msk socker
  • 1 tsk salt
  • 14-15 dl Lailas blå eller 10-11 dl Lailas gula mjölmix (utan ärt-bönväxter o vetestärkelse)
  • Brödglans (http://www.allergimat.com/recept.asp?id=145), olja eller margarin till pensling
  • Sesamfrö att garnera med

Hur gör man?

Gräddning 250 °C, 8-10 minuter, i mitten av ugnen

Smält fettet i en kastrull. Tillsätt vatten eller mjölk och värm till 37 °C.

Smula sönder färsk jäst direkt i bunken och rör ut den med vätskan. Torrjäst blandas i mjölet. Följ anvisningarna på jästförpackningen.

Tillsätt salt, socker och nästan allt mjöl.

Spara lite mjöl till utbakningen.

Arbeta degen i bunken tills den nästan släpper från kanterna.

Låt jäsa under bakduk i 30 minuter.

Tag upp degen på ett mjölat bakbord och knåda den. Tillsätt ev. mer mjöl, arbeta degen blank och smidig.

Rulla ut degen till en lång längd och dela den i 12 lika delar.

Forma till bullar och platta till med handen till är ca 1 cm tjocka bitar. Lägg dem på bakplåt, täck över med plastfolie eller bakduk och låt jäsa i 30 minuter.

Pensla bröden med olja,smält margarin eller brödglans . Strö ev. över sesamfrö, grädda.

Populära recept

Se alla