Hönökaka

Du behöver

  • 5 dl vatten eller mjölk
  • 50 g jäst
  • 50 g margarin (utifrån allergi) eller smör
  • ½ dl mörk sirap
  • ½ tsk salt
  • ev. 1 msk brödkryddor
  • 1 tsk bakpulver
  • 14-15 dl Lailas blå eller 10-11 dl Lailas gula mjölmix (utan ärt-bönväxter och vetestärkelse)
  • Brödglans (http://www.allergimat.com/recept.asp?id=145) eller olja till pensling

Hur gör man?

Gräddning 250 °C, 7- 8 minuter, i mitten av ugnen

Smula ner jästen i en degbunke eller i en matberedare.

Smält matfettet, tillsätt vatten eller mjölk och värm till 37 °C.

Lös upp jästen i lite av degspadet.

Tillsätt resten av degspadet, sirap, salt och ev brödkryddor.

Blanda i det mesta av mjölet tillsammans med bakpulvret.

Tillsätt resten av mjölet och arbeta degen blank och smidig.

Låt degen jäsa i 20 minuter.

Ta upp degen på ett lätt mjölat arbetsbord och knåda den.

Dela degen i 4 jämnstora bitar.

Kavla ut varje del till en stor rund kaka ca ½ cm tjock.

Lägg kakorna på bakplåtspapperoch nagga dem med brödnagg eller en gaffel.

Täck över bröden med plastfolie eller bakduk. Låt jäsa i 30 minuter.

Pensla bröden med brödglans eller olja och grädda dem mitt i ugnen i ca 7-8 minuter.

Kan användas som pizzabotten.

Bröden går bra att frysa.

Populära recept

Se alla