Chokladkola
Du behöver
- 50 g Smör
- 3 dl vispgrädde
- 3 dl strösocker
- 1 dl ljus sirap
- 100 g mörk choklad
Hur gör man?
-
Smält smöret i en tjockbottnad gryta.
-
Tillsätt grädde, socker och sirap. Koka utan lock, rör om då och då. Kolan är klar när termometern visar 124° eller när smeten håller kulprovet (Häll några droppar av smeten i iskallt vatten och rulla till en kula som ska vara seg till hård.)
-
Koktid ca 20 min i en vid gryta eller ca 30 min i en gryta med mindre botten.
-
Ta grytan från värmen. Hacka chokladen och rör ner den i smeten. Rör tills den har smält.
-
Häll upp smeten för chokladkolan i en form klädd med smörpapper ca 20 x 20 cm.
Låt den kallna och skär chokladkolan i bitar. Förvara kallt.
Näringsvärden per portion:
- Kalorier: 430 kcal