Chokladkola

Du behöver

  • 50 g Smör
  • 3 dl vispgrädde
  • 3 dl strösocker
  • 1 dl ljus sirap
  • 100 g mörk choklad

Hur gör man?

  1. Smält smöret i en tjockbottnad gryta.

  2. Tillsätt grädde, socker och sirap. Koka utan lock, rör om då och då. Kolan är klar när termometern visar 124° eller när smeten håller kulprovet (Häll några droppar av smeten i iskallt vatten och rulla till en kula som ska vara seg till hård.)

  3. Koktid ca 20 min i en vid gryta eller ca 30 min i en gryta med mindre botten.

  4. Ta grytan från värmen. Hacka chokladen och rör ner den i smeten. Rör tills den har smält.

  5. Häll upp smeten för chokladkolan i en form klädd med smörpapper ca 20 x 20 cm.

Låt den kallna och skär chokladkolan i bitar. Förvara kallt.

Näringsvärden per portion:

  • Kalorier: 430 kcal

Populära recept

Se alla