Lussekatter

Du behöver

  • 50 g jäst för söta degar
  • 150 g mjölkfritt margarin
  • 5 dl havredryck
  • 2 msk fiberhusk (finns att köpa i de flesta
  • större affärer)
  • 2 förpackningar saffran
  • 1 ½ dl vit baksirap eller socker
  • ½ tsk salt
  • 1 l glutenfri fin mjölmix utan mjölk
  • Glutenfri mjölmix till utbakning
  • Kallt kaffe att pensla med

Hur gör man?

Degen blir bäst om du gör den i en

hushållsassistent.

Stöt (eller snarare mosa) saffran tillsammans

med lite socker i en mortel. Smula jästen i

degbunken. Smält margarinet, häll i

havredrycken och värm till 37-38 grader.

Häll lite av vätskan över jästen och rör om så

att den löser sig. Häll över resten av vätskan.

Häll i fiberhusk, vispa runt lite och låt det stå

och svälla i 10 minuter.

Häll i baksirap eller socker samt salt, saffran

och mjöl. Arbeta degen i maskinen i fem

minuter, den ska vara ganska lös. Låt degen

jäsa i 30 minuter under duk.

Stjälp upp degen på mjölat bakbord. Knåda

den inte, utan skär loss bitar som du

försiktigt rullar med hjälp av mjölade händer.

Degen är lösare och känns ömtåligare än deg

gjord på vetemjöl, så var lätt på handen när

du arbetar med den.

Forma lussekatter av rullarna och lägg dem

på smorda bakplåtar eller plåtar med

bakplåtspapper. Tryck försiktigt i russin.

Låt jäsa under duk i 25 minuter.

Pensla med kallt kaffe (för färgens skull, tål

du ägg kan du pensla med det). Grädda i

mitten av ugnen i 220 grader i cirka 8

minuter.

Tips! Vit baksirap och fiberhusk hjälper till att

hålla degen saftig.

Populära recept

Se alla