Lussekatter
Du behöver
- 50 g jäst för söta degar
- 150 g mjölkfritt margarin
- 5 dl havredryck
- 2 msk fiberhusk (finns att köpa i de flesta
- större affärer)
- 2 förpackningar saffran
- 1 ½ dl vit baksirap eller socker
- ½ tsk salt
- 1 l glutenfri fin mjölmix utan mjölk
- Glutenfri mjölmix till utbakning
- Kallt kaffe att pensla med
Hur gör man?
Degen blir bäst om du gör den i en
hushållsassistent.
Stöt (eller snarare mosa) saffran tillsammans
med lite socker i en mortel. Smula jästen i
degbunken. Smält margarinet, häll i
havredrycken och värm till 37-38 grader.
Häll lite av vätskan över jästen och rör om så
att den löser sig. Häll över resten av vätskan.
Häll i fiberhusk, vispa runt lite och låt det stå
och svälla i 10 minuter.
Häll i baksirap eller socker samt salt, saffran
och mjöl. Arbeta degen i maskinen i fem
minuter, den ska vara ganska lös. Låt degen
jäsa i 30 minuter under duk.
Stjälp upp degen på mjölat bakbord. Knåda
den inte, utan skär loss bitar som du
försiktigt rullar med hjälp av mjölade händer.
Degen är lösare och känns ömtåligare än deg
gjord på vetemjöl, så var lätt på handen när
du arbetar med den.
Forma lussekatter av rullarna och lägg dem
på smorda bakplåtar eller plåtar med
bakplåtspapper. Tryck försiktigt i russin.
Låt jäsa under duk i 25 minuter.
Pensla med kallt kaffe (för färgens skull, tål
du ägg kan du pensla med det). Grädda i
mitten av ugnen i 220 grader i cirka 8
minuter.
Tips! Vit baksirap och fiberhusk hjälper till att
hålla degen saftig.