Tapiokapannkaka Brasilianska

Du behöver

  • Tapiokamjöl
  • Salt
  • Vatten

Hur gör man?

Traditionella Brasilianska tapioka pannkakor.

Fukta tapiokamjölet och salt efter smak med

vatten. Jag använder en stadig skål och en bra

gaffel. Stärkelse och vatten bildar en icke-

newtonsk värska. Den är flytande men beter

sig underligt om man försöker bearbeta den

snabbt. Jag brukar tillsätta vatten tills mjölet

och vattnet precis bildat icke-newtonisk

vätska, sedan tillsätter jag lite mer mjöl så att

massan inte flyte ut längre. Massan är hård

och bryts sönder med gaffeln i mindre bitar.

Målet är ett fuktigt pulver i stoleken som sand.

Lättas är att hälla över massan till ett durkslag

av metallnät och sikta och mosa det igenom

nätet. Resultatet blit en massa i formen som

finriven permesanost. Massan är nu klar för

stekning.

Jag använder en liten stekpanna men storleken

spelar nog ingen roll. Värm den på ganska

svag värme, mitten på skalan. Man behöver

inte något fett och massan fastnar inte. Men

man kan med fördel använda ett fett i pannan,

mest för smaken. Jag gillar smör.

”Smöra” pannan och strö en hög med massa

på mitten av pannan. De skall bli ca 2-3 mm

tjocka så det beror på din panna. Jämna

snabbt ut massan i pannan till en pannkaka

med tex en gaffel. Låt den ligga i en minut

eller så. Vänd den och låt den ligga en minut

på andra sidan med. Klart. Ha en tuss papper

och torka ut pannan mellan pannkakorna.

Upprepa tills du har slut på massa.

Kan avnjutas med smör och socker, avocado,

Nutella med kockosflingor, tonfisk, kyckling

eller vad du vill.

Populära recept

Se alla