Potatisgratäng
Du behöver
- 1200 g fast potatis (gärna marilyn)
- 2 vitlöksklyftor
- 1 2/3 dl vispgrädde
- 3 1/3 dl mjölk (3 %)
- 1 2/3 tsk salt
- 2/3 tsk grovmalen svartpeppar
- 1 1/3 dl riven ost (ex västerbotten)
Hur gör man?
-
Sätt ugnen på 200°C.
-
Skala och skär potatisen i 3-4 mm tjocka skivor, gärna i matberedare eller med en mandolin. Skala och finriv vitlöken.
-
Koka upp grädde, mjölk, vitlök, salt och peppar i en kastrull. Tillsätt potatisen och låt koka upp under omrörning. Koka på medelvärme utan lock tills potatisen är mjuk, ca 20 minuter. Rör då och då. Smaka av.
-
Tillsätt ev salt och peppar.
-
Häll potatisblandningen i en ugnssäker form, ca 25x30 cm. Strö över osten.
-
Gratinera i mitten av ugnen ca 25 minuter. Låt gratängen vila ca 30 minuter före servering, så den hinner sätta sig.
Potatisgratängen går fint att laga en dag innan. Öka då mängden grädde till 2 dl och mängden mjölk till 4 dl (för 4 port) och följ receptet till och med punkt 4. Täck över potatisen och förvara i kylen. När det närmar sig servering så värm gratängen i ugnen på 150°C till den är genomvarm, ca 45 minuter. Täck ev med folie mot slutet om den får för mycket färg.
Näringsvärden per portion:
- Kalorier: 490 kcal