Kikärt och äpplebröd
Du behöver
- 1/2 paket jäst
- 2 äpplen
- 1 burk (230 g) kikärtor
- 5 dl havremjöl
- 2 dl havregryn (glutenfria)
- 3 dl bovetemjöl
- 5 dl varmt vatten (37 grader)
- Rikligt med glutenfritt mjöl till utbakning efter jäsningen
Hur gör man?
-
Smula jästen i en bunke
-
Riv äpplen
-
Värm vatten till 37 grader
-
Mixa kikärtor tillsammans med hälften av kikärtsvätskan
-
Blanda vatten med jästen
-
När jästen är upplöst, tillsätt äpplet och kikärtspuren, samt mjölsorterna
-
Rör om tills det blir en smet
-
Låt jäsa ett par timmar (det går bra att göra på kvällen och jäsa i kylen över natten)
-
Knåda ut degen, dela i två och lägg i två brödformar
-
Grädda i ugnen 200 grader i 20 min. Sen sänk till 175 gr i ca 45-60 min