Saffranssemlor med nötfri mandelmassa
Du behöver
- Bullar (ca 15 stora bullar)
- 75 g smör (laktosfritt)
- 2,5 dl mjölk (laktosfri)
- 25 g jäst för söta degar
- 1 dl kvarg (laktosfri)
- 1 pkt saffran
- 1 dl strösocker
- 1 ägg
- 8 dl vetemjöl
- 1,5 tsk bakpulver
- 1 ägg till pensling av bullarna
- Mandelmassa (ca 8-10 bullar)
- 1,5 dl oskalad sötmandel
- 1 dl mandelmjöl
- 1 dl mjölk (laktosfri)
- 1 dl strösocker
- Mandelmassa utan nötter (ca 8-10 bullar)
- 2 dl naturella solrosfrön
- 2 dl florsocker
- 1 dl vispgrädde (laktosfri)
- 0,5 tsk mald kardemumma
- 1 krm vaniljpulver
- Till servering
- Vispgrädde (laktosfri)
- Vaniljsocker
Hur gör man?
Bullar
-
Sätt ugnen på 225 grader.
-
Smula jästen i en bunke.
-
Smält smöret i en kastrull och häll på mjölken.
-
Häll smör- och mjölkblandningen över jästen och blanda ut till jästen har lösts upp.
-
Tillsätt socker, saffran, kvarg och ägget och rör om.
-
Rör sist i vetemjölet (7,5 dl) som du blandat ut med bakpulvret.
-
Strö över 0,5 dl vetemjöl och låt jäsa 1 tim under bakduk.
-
När degen jäst klart, ta upp och knåda degen och forma degen till ca 15 runda bullar.
-
Låt jäsa under bakduk ytterligare 30 minuter.
-
Pensla bullarna med ett uppvispat ägg och grädda sedan i mitten av ugnen i ca 8-10 minuter.
Mandelmassa (båda varianter)
- Häll alla ingredienser i en mixer och kör till en slät massa.
Servering
-
Vid servering, skär av toppen på bullen, gröp ur en liten grop som du fyller med den hemgjord mandelmassa.
-
Spritsa på en stor klick grädde som du vispat upp med lite vaniljsocker (ca 1 tsk per 3 dl grädde) och lägg på locket. Avsluta med att pudra över lite vaniljsocker. Sen är det bara att njuta.