Kanel & kardemummakokta äpplen med havrekrisp & hemkokt vaniljsås
Du behöver
- Havrekrisp
- 75 g smör
- 2 dl havregryn
- 1 dl socker
- 2 msk grädde
- 2 msk ljus sirap
- 1 stort äpple gärna syrligt
- 1 dl vatten
- 1 ½ tsk kardemumma
- 3 tsk kanel
- Hemkokt vaniljsås
- 4 äggulor
- 2 dl grädde
- 2 dl mjölk
- 1 dl socker
- 1 tsk vaniljpulver
- (Ev. 1 msk maizena)
Hur gör man?
-
Sätt ugnen på 200° Blanda ihop ingredienserna & platta ut på en plåt. Ställ i mitten av ugnen tills dem är gyllenbruna ut i kanterna. Ca 10 min. Bryt loss bitar & servera med äppelbitar & vaniljsåsen.
-
Skala & tärna äpplet. Låt småputtra tillsammans med kryddorna tills äpplet har mjuknat något men fortfarande har tuggmotstånd.
-
Häll mjölken och grädden i en kastrull. Lägg även i vaniljen. Koka upp och låt koka ett par minuter.
Vispa äggulor och socker pösigt. Tillsätt lite av gräddmjölken och vispa lite till. Häll äggblandningen i kastrullen med gräddmjölk. Låt sjuda sakta på svag värme, utan att koka, under vispning tills den tjocknar, om du vill ha den tjockare tillsätt maizena i valfri mängd. Den får inte koka, då skär den sig. Kyl såsen.