Kanel & kardemummakokta äpplen med havrekrisp & hemkokt vaniljsås

Du behöver

  • Havrekrisp
  • 75 g smör
  • 2 dl havregryn
  • 1 dl socker
  • 2 msk grädde
  • 2 msk ljus sirap
  • 1 stort äpple gärna syrligt
  • 1 dl vatten
  • 1 ½ tsk kardemumma
  • 3 tsk kanel
  • Hemkokt vaniljsås
  • 4 äggulor
  • 2 dl grädde
  • 2 dl mjölk
  • 1 dl socker
  • 1 tsk vaniljpulver
  • (Ev. 1 msk maizena)

Hur gör man?

  1. Sätt ugnen på 200° Blanda ihop ingredienserna & platta ut på en plåt. Ställ i mitten av ugnen tills dem är gyllenbruna ut i kanterna. Ca 10 min. Bryt loss bitar & servera med äppelbitar & vaniljsåsen.

  2. Skala & tärna äpplet. Låt småputtra tillsammans med kryddorna tills äpplet har mjuknat något men fortfarande har tuggmotstånd.

  3. Häll mjölken och grädden i en kastrull. Lägg även i vaniljen. Koka upp och låt koka ett par minuter.

Vispa äggulor och socker pösigt. Tillsätt lite av gräddmjölken och vispa lite till. Häll äggblandningen i kastrullen med gräddmjölk. Låt sjuda sakta på svag värme, utan att koka, under vispning tills den tjocknar, om du vill ha den tjockare tillsätt maizena i valfri mängd. Den får inte koka, då skär den sig. Kyl såsen.

Populära recept

Se alla