Hamburgerbröd
Du behöver
- 5 dl mjölk (ev. vatten, men med mjölk blir dock godare)
- 1/2 dl rapsolja
- 1 pkt färsk jäst
- 2 msk FiberHusk
- 1 tsk salt
- 10 dl mjölmix (jag har provat på Finax)med eller utan mjölk
- till pensling: ägg eller vatten m. potatismjöl
- sesamfrö, vallmofrö
Hur gör man?
Värm mjölk med olja upp till 37°C i en kastrull. Smula jästen och häll över den ljumma degvätskan, rör om tills den har löst sig. Tillsätt FiberHusk under omrörning och låt det svalna i 10 min.
Rör om därefter. Tillsätt salt och 9 dl mjölmix och arbeta in det till en fin deg. Täck över degen och låt den stå i 30 min.
Rör om därefter och tillsätt nästan 1 dl mjöl till.
Lägg degen på bordet och dela den i 2 lika stora bitar. Rulla ut dem och dela i 7-8 bitar var. Forma fina, släta bullar, platta till dem till max 1 cm tjocka. Lägg på en plåt täckt med bakplåtspapper och låt jäsa i 20 min eller 10 min i en speciellucka för jäsning.
Pensla med potatismjöl o vatten eller med uppvispat ägg. Strö på med sesamsfrö eller vallmofrö.
Grädda i 250C i ca 12 min.
Går utmärkt att frysa. Men absolut godast färskt!
Jag tycker att brödet smakar lika bra med pålägg!