Hällakaka
Du behöver
- 4 dl filmjölk laktosfri
- 2msk rapsolja
- 1msk fiberhusk
- 4 msk ljus sirap
- 1 tsk salt
- 1tsk bikarbonat
- 1tsk fänkåls frön
- 1 tsk anisfrön
- 6-8 dl Finax glutenfria mjölmix ( mer behövs till utbakning)
Hur gör man?
- Häll fil, olja, sirap i en bunke.
- Strö på fiberhusk, rör om och låt stå att svälla i ca 10 min.
- Mät upp fänkål och anisfrön i en mortel och mortla.
- Blanda fänkål och anisfrön med salt, bikarbonat och 6 dl av mjölmixen. Arbeta in detta i fiberhusk smeten.
- Häll degen på ett bakbord och arbeta in mer av mjölet tills degen känns mindre kladdig.
- Dela degen i två och sedan i 7 bitar av vardera. Totalt 15 bitar.
- Rulla dem till bollar och kavla ut till önskad tjocklek (jag gillar dem inte allt för tunna).
- Ha mycket mjöl både på bordet och på kaveln då man vill ha degen så kletig som möjligt i grunden. Avsluta med kruskavel.
- Lyft upp med två stekspadar och grädda i en torr upphettad gjutjärnspanna i nån minut på varje sida. Vid tjockare bröd lite längre och svalare temperatur.
- Lägg dem att svalna eller äta direkt när de är varma.
Tips
Går också utmärkt att frysa till senare tillfälle.