Köttfärslimpa
Du behöver
- 800g nötfärs
- 1 ägggula
- 2 msk glutenfritt ströbröd/ alt. gluten-mjölkfritt/vetestärkelsefritt (bindemedel)
- 1 dl vätska (mjölk, mjölkersättning eller vatten)
- 1 buljongtärning (ev mjölk-laktosfri)
- 2 msk senap (ex dijon)
- 1/2 msk salt
- 1/4 tsk vitpeppar
- Hackad lök efter smak (finhackad)
- Baconskivor (ovanpå) eller
- champinjoner (ganering runt om)
- ev. matfett till formen
Hur gör man?
Lös upp buljongen i vätskan. Blanda i ströbrödet och låt svälla en stund. Blanda i resten av ingredienserna till en smet med lagom fast konsistens. Baconskivor och svamp kan antingen ligga som garnering över limpan eller hackas och ha i smeten.
Forma till en limpa och sätt i ugnen. 225-250 grader i ca 45 min. Späd med vatten i botten på formen. Ös köttfärslimpan regelbundet med skyn under gräddningen.
Kontrollera att den är färdig genom ett snitt mitt i, den röda köttfärgen ska vara försvunnen.
Lingonsylt och svampsås till. Lite sallad. Klyft eller vanlig potatis passar mycket bra.