Kladdkaka med salt chokladkola

Du behöver

  • Kaka
  • • 150 g smör (laktosfritt)
  • • 3 dl strösocker
  • • 3 ägg
  • • 2 dl glutenfritt mjöl (Sepmer fin mix)
  • • 0,5 dl kakao
  • • 2 tsk vaniljsocker
  • • Laktosfritt smör och glutenfritt ströbröd till formen
  • Kola
  • • 1,5 msk kakao
  • • 1,5 dl vispgrädde (laktosfri)
  • • ¾ dl ljus sirap
  • • 1 dl strösocker
  • • 25 g smör (laktosfritt)

Hur gör man?

Kaka

  1. Sätt ugnen på 175 grader.

  2. Smöra och bröa en springform (ca 20 cm i diameter).

  3. Smält smöret i en kastrull (ha gärna på det en stund så att det nästan blir lite brynt).

  4. Stäng av plattan och häll i sockret.

  5. Knäck i äggen och rör runt direkt så att äggen inte stelnar.

  6. Häll sedan i mjöl, kakao och vaniljsocker och rör till en jämn smet.

  7. Häll smeten i den smorda formen.

  8. Grädda i mitten av ugnen i ca 35 min. Känn med en kaksticka redan efter 30 min så att kakan inte blir torr, olika ugnar och kakformar kan göra att gräddningstiden varierar.

  9. Tag ut och låt springformen sitta kvar.

Kola

  1. Medans kakan är i ugnen, börja med chokladkolan.

  2. Häll alla ingredienser för kolan utom smöret i en kastrull. Koka upp och låt småputtra tills kolan uppnår exakt 121-122 grader.

  3. Tag av från plattan och blanda i smöret.

  4. Häll sedan kolan över kladdkakan (springformen ska vara kvar).

  5. Låt stå någon minut för att stelna aningen, strö sedan på en nypa flingsalt.

  6. Låt kakan stå och sätta sig en stund innan du tar av springformen och serverar (1-3 timmar).

  7. Servera med en klick nyvispad laktosfri grädde.

Näringsvärden per portion:

  • Kalorier: 400 kcal
  • Kolhydrater: 45g
  • Fett: 23g
  • Protein: 5g

Populära recept

Se alla