Kladdkaka med salt chokladkola
Du behöver
- Kaka
- • 150 g smör (laktosfritt)
- • 3 dl strösocker
- • 3 ägg
- • 2 dl glutenfritt mjöl (Sepmer fin mix)
- • 0,5 dl kakao
- • 2 tsk vaniljsocker
- • Laktosfritt smör och glutenfritt ströbröd till formen
- Kola
- • 1,5 msk kakao
- • 1,5 dl vispgrädde (laktosfri)
- • ¾ dl ljus sirap
- • 1 dl strösocker
- • 25 g smör (laktosfritt)
Hur gör man?
Kaka
-
Sätt ugnen på 175 grader.
-
Smöra och bröa en springform (ca 20 cm i diameter).
-
Smält smöret i en kastrull (ha gärna på det en stund så att det nästan blir lite brynt).
-
Stäng av plattan och häll i sockret.
-
Knäck i äggen och rör runt direkt så att äggen inte stelnar.
-
Häll sedan i mjöl, kakao och vaniljsocker och rör till en jämn smet.
-
Häll smeten i den smorda formen.
-
Grädda i mitten av ugnen i ca 35 min. Känn med en kaksticka redan efter 30 min så att kakan inte blir torr, olika ugnar och kakformar kan göra att gräddningstiden varierar.
-
Tag ut och låt springformen sitta kvar.
Kola
-
Medans kakan är i ugnen, börja med chokladkolan.
-
Häll alla ingredienser för kolan utom smöret i en kastrull. Koka upp och låt småputtra tills kolan uppnår exakt 121-122 grader.
-
Tag av från plattan och blanda i smöret.
-
Häll sedan kolan över kladdkakan (springformen ska vara kvar).
-
Låt stå någon minut för att stelna aningen, strö sedan på en nypa flingsalt.
-
Låt kakan stå och sätta sig en stund innan du tar av springformen och serverar (1-3 timmar).
-
Servera med en klick nyvispad laktosfri grädde.
Näringsvärden per portion:
- Kalorier: 400 kcal
- Kolhydrater: 45g
- Fett: 23g
- Protein: 5g