Fiskgryta med lax och saffran
Annons
Du behöver
- 500 g fiskfilé, fryst och tinad (t.ex. torsk, lax eller sej)
- ca 300 g räkor med skal
- 1 fänkål
- 1 morot
- 1 gul lök
- 1 tsk fänkålsfrö
- 0,5 g saffran
- 2 dl torrt vitt vin
- 1 piri piri
- 1 burk hela konserverade tomater
- 3 dl vatten
- 2 fiskbuljongtärningar (eller 3 msk koncentrerad fiskfond)
- 3 dl crème fraîche
- citron, saften
- salt
- svartpeppar
- olivolja
Annons
Hur gör man?
-
Skala räkorna och lägg åt sidan.
-
Skär fisken i 2-3 cm stora bitar.
-
Skala och finhacka löken. Skala moroten och skär i 1-2 cm stora tärningar. Skär fänkålen i ungefär lika stora bitar som moroten.
-
Blanda ut saffranet i det vita vinet.
-
Fräs morot, lök och fänkål tillsammans i olivolja i en gryta eller stor kastrull på medelhög värme tills grönsakerna mjuknar och fått lite färg.
-
Hacka piri piri om du vill ha lite hetta i fiskgrytan. Tillsätt den och fänkålsfröna till grytan.
-
Häll på vin- och saffransblandningen och låt det sjuda någon minut.
-
Klipp de hela tomaterna i mindre bitar.
-
Häll på tomaterna och vatten. Smula ner fiskbuljongen och låt grytan sjuda 15-20 minuter under lock.
-
Vänd ner crème fraîche och låt koka upp.
-
Lägg i fiskbitarna och tillaga i ungefär 5-7 minuter tills fisken är klar.
-
Smaka av med salt, svartpeppar och lite citronsaft.
-
Blanda aiolin med finrivet citronskal.
-
Toppa soppan vid servering med räkor och persilja. Servera med aiolin och ett gott bröd.
Annons
Näringsvärden per portion:
- Kalorier: 450 kcal
- Kolhydrater: 15g
- Fett: 25g
- Protein: 35g
- Fiber: 4g
Allergiinformation
Kontrollera att fiskbuljongen eller fonden är fri från allergener som gluten eller laktos, beroende på dina behov. Om du behöver en laktosfri variant, kan du byta ut crème fraîche mot en laktosfri version eller ett växtbaserat alternativ.
Serveringsförslag
För att göra denna fiskgryta med saffran till en komplett och tilltalande måltid, rekommenderar jag att servera den i djupa skålar. Toppa varje portion med de skalade räkorna och en generös mängd finhackad persilja. Servera aioli vid sidan om, gärna i små skålar, så att gästerna kan ta så mycket de önskar. Ett färskt, krispigt glutenfritt bröd, som baguette eller surdegsbröd, passar utmärkt att doppa i grytan och fånga upp den smakrika buljongen. Avsluta med en citronklyfta vid sidan om för de som vill ha extra syra.
Dryckesförslag
Till denna smakrika fiskgryta med saffran rekommenderar jag ett torrt, friskt vitt vin som kompletterar rätterna utan att övermanna smakerna. En Sauvignon Blanc med citrus- och örtiga toner passar, den lyfter fram saffranen. För en alkoholfri variant kan du prova en torr äppelcider eller en kolsyrad citronvatten med en skiva färsk citron.
Annons