Ugnsbakad lax med broccolisås

Du behöver

  • 600 g lax med skinn
  • ½ st purjolök, det gröna
  • 2 msk olivolja (smaksatt med vitlök)
  • salt
  • vitpeppar

Sås

  • ½ st purjolök, det vita
  • 1 msk matolja
  • 300 g broccoli
  • 4 dl grönsaksbuljong (kontrollera innehåll) eller vatten
  • 1 st vitlöksklyfta
  • ½ dl färsk bladpersilja
  • 2 msk maizena majsstärkelse
  • salt
  • svartpeppar

Marinerade bönor

  • Om du inte tål bönor kan du byta ut dem mot en grönsak du tål
  • 150g haricots verts
  • 150g vaxbönor
  • 150g flytande honung
  • 1 msk saft av citron
  • ½ msk salt
  • svartpeppar

Garnering

  • pinjenötter, rostade (uteslutes om du inte tål nötter)
  • 20 gcitron
  • bladpersilja
  • 700 g potatis

Hur gör man?

Laxen

Skölj och strimla purjolöken.

Lägg den i en ugnssäker form och häll över 2 msk av den smaksatta olivoljan.

Salta och peppra fisken.

Lägg fisken med skinnet uppåt i formen.

Sätt in fisken på 100 grader i ca 30 minuter.

Marinerade bönor

Förväll bönorna i lättsaltat vatten.

Blanda marinaden.

Blanda sedan bönorna med marinaden

Sås

Fräs purjolöken och vitlök i 1 msk olja utan att det tar färg.Tillsätt buljongen och låt koka upp. Tillsätt broccolin och låt den koka mjuk.Blanda i persiljan och låt det koka ett tag till.Använd stavmixer och mixa såsen. Red av med maizena.Smaka av.

Servering

Dra bort skinnet från laxen, lägg upp den med skinnsidan nedåt. Häll såsen på en sida av laxen och lägg bönorna på den andra. Garnera bönorna med rostade pinjenötter (kan uteslutas). Garnera fisken med citronklyfta och bladpersilja. Servera med kokt potatis, ev. pressad

Populära recept

Se alla