Avokadokräm och räkor i pajskal

Du behöver

PAJDEG

  • 125 g smör eller margarin
  • 3 dl glutenfritt mjöl
  • 2-3 msk kallt vatten

AVOKADOKRÄM

  • 2 stora, mogna avokado
  • saften från 1/2 lime eller 1 msk pressad citron
  • 1 liten grön pepparfrukt (måttligt stark)
  • 4-5 kvistar bladpersilja
  • ca 10 gräslöksstrån
  • 1 tsk salt, gärna örtsalt
  • 1 krm kajennpeppar
  • 2 dl lätt crème fraiche

GARNERING

  • skalade räkor och gräslöksstrån

Hur gör man?

Blanda kylskåpskallt smör och glutenfritt mjöl i matberedare. Häll i så mycket kallt vatten att massan formar sig till en degboll i beredaren. Du kan också blanda pajdegen för hand. (se även recept för glutenfria pajer)

Kavla ut degen lite i en stor plastpåse eller mellan smörpapper. Låt degen vila i kylen cirka en timme.

Sätt ugnen på 225 grader. Kavla ut degen lagom mycket för att täcka en pajform (cirka 24 centimeter i diameter) med låg kant. Nagga lite med gaffel. Grädda cirka 20 minuter.

Gör under tiden avokadokrämen. Skala och skär avokadorna i mindre bitar. Pressa över lime- eller citronsaft så att fruktköttet inte mörknar. Lägg det tillsammans med urkärnad pepparfrukt (ta mindre om den är stark), persilja, gräslök, salt och kajennpeppar i matberedaren. Blanda allt till mos och rör ner lätt crème fraiche. Smaka av, om det behövs tillsätt mer salt, peppar eller lime.

Bred ut avokadokrämen i det avsvalnade pajskalet precis innan serveringen - då är den gröna färgen som vackrast. Garnera med räkor och gräslök.

Pajen passar som förrätt, till en liten supé, eller på buffébordet.

Servera gärna med en fräsch grönsallad.

Populära recept

Se alla