Avokadokräm och räkor i pajskal
Du behöver
PAJDEG
- 125 g smör eller margarin
- 3 dl glutenfritt mjöl
- 2-3 msk kallt vatten
AVOKADOKRÄM
- 2 stora, mogna avokado
- saften från 1/2 lime eller 1 msk pressad citron
- 1 liten grön pepparfrukt (måttligt stark)
- 4-5 kvistar bladpersilja
- ca 10 gräslöksstrån
- 1 tsk salt, gärna örtsalt
- 1 krm kajennpeppar
- 2 dl lätt crème fraiche
GARNERING
- skalade räkor och gräslöksstrån
Hur gör man?
Blanda kylskåpskallt smör och glutenfritt mjöl i matberedare. Häll i så mycket kallt vatten att massan formar sig till en degboll i beredaren. Du kan också blanda pajdegen för hand. (se även recept för glutenfria pajer)
Kavla ut degen lite i en stor plastpåse eller mellan smörpapper. Låt degen vila i kylen cirka en timme.
Sätt ugnen på 225 grader. Kavla ut degen lagom mycket för att täcka en pajform (cirka 24 centimeter i diameter) med låg kant. Nagga lite med gaffel. Grädda cirka 20 minuter.
Gör under tiden avokadokrämen. Skala och skär avokadorna i mindre bitar. Pressa över lime- eller citronsaft så att fruktköttet inte mörknar. Lägg det tillsammans med urkärnad pepparfrukt (ta mindre om den är stark), persilja, gräslök, salt och kajennpeppar i matberedaren. Blanda allt till mos och rör ner lätt crème fraiche. Smaka av, om det behövs tillsätt mer salt, peppar eller lime.
Bred ut avokadokrämen i det avsvalnade pajskalet precis innan serveringen - då är den gröna färgen som vackrast. Garnera med räkor och gräslök.
Pajen passar som förrätt, till en liten supé, eller på buffébordet.
Servera gärna med en fräsch grönsallad.