Mjölkfritt saffransbröd

Du behöver

  • LUSSEKATTER
  • Ugnstemperatur 250 grader, varmluft 200 grader
  • 50 gram jäst för söta degar
  • 175 gram mjölkfritt margarin (Milda eller Carlshamn)
  • 2 dl beneviva eller Oatley havregrädde
  • 3 dl vatten
  • 1 tsk salt
  • 1½ dl socker
  • 2 påsar saffran á 0,5 gram
  • ca 1,5 liter vetemjöl

Fyllning

  • 125 gram mjölkfritt margarin
  • 1,5 dl socker
  • 1,5 tsk vaniljsocker

Pensling och garnering

  • 1 ägg
  • russin

Hur gör man?

Smält margarinet och tillsätt vattnet och havregrädden. Värm degspadet till 37 grader.

Smula ned jästen i degbunken och rör ut det med lite av degvätskan, tillsätt resten av degvätskan och blanda i saffranet. Häll i sockret och hälften av mjölet och arrbeta in mjölet väl. Tillsätt resten av mjölet lite i taget. Arbeta degen till den är blank och klibbfri och släpper från kanten på degbunken.

Låt degen jäsa väl övertäckt på dragfri plats i 45 minuter.

Blanda ihop fyllningen.

Häll upp degen på mjölat bakbord och dela den i två delar. Kavla ut en del i taget och bred på fyllningen.

Rulla ihop degen som en rulltårta från långsidan fram till mitten, rulla degen från den andra långsidan till den möter den första rullen. Skär 1-1,5 cm breda "lussekatter" och lägg på en bakplåtspappersklädd plåt och låt jäsa ytterligare 45 minuter,

Pensla med ägg och stick ner ett russin i varje "lussekattsöga"

Grädda i ca 12 minuter.

Njut av de allra godaste saffransbullar du någonsin smakat!

Populära recept

Se alla