Mjölkfritt saffransbröd
Du behöver
- LUSSEKATTER
- Ugnstemperatur 250 grader, varmluft 200 grader
- 50 gram jäst för söta degar
- 175 gram mjölkfritt margarin (Milda eller Carlshamn)
- 2 dl beneviva eller Oatley havregrädde
- 3 dl vatten
- 1 tsk salt
- 1½ dl socker
- 2 påsar saffran á 0,5 gram
- ca 1,5 liter vetemjöl
Fyllning
- 125 gram mjölkfritt margarin
- 1,5 dl socker
- 1,5 tsk vaniljsocker
Pensling och garnering
- 1 ägg
- russin
Hur gör man?
Smält margarinet och tillsätt vattnet och havregrädden. Värm degspadet till 37 grader.
Smula ned jästen i degbunken och rör ut det med lite av degvätskan, tillsätt resten av degvätskan och blanda i saffranet. Häll i sockret och hälften av mjölet och arrbeta in mjölet väl. Tillsätt resten av mjölet lite i taget. Arbeta degen till den är blank och klibbfri och släpper från kanten på degbunken.
Låt degen jäsa väl övertäckt på dragfri plats i 45 minuter.
Blanda ihop fyllningen.
Häll upp degen på mjölat bakbord och dela den i två delar. Kavla ut en del i taget och bred på fyllningen.
Rulla ihop degen som en rulltårta från långsidan fram till mitten, rulla degen från den andra långsidan till den möter den första rullen. Skär 1-1,5 cm breda "lussekatter" och lägg på en bakplåtspappersklädd plåt och låt jäsa ytterligare 45 minuter,
Pensla med ägg och stick ner ett russin i varje "lussekattsöga"
Grädda i ca 12 minuter.
Njut av de allra godaste saffransbullar du någonsin smakat!