Lussebullar äggfria

Du behöver

  • 50 g jäst
  • 100g smör
  • 5 dl mjölk
  • 250 g kesella lätt
  • 2 påsar saffran (1 g)
  • 1,5 dl socker
  • 0,5 tsk salt
  • ca 17 dl vetemjöl
  • russin
  • mjölk till pensling

Hur gör man?

  1. Smula jästen i en bunke.

  2. Smält smöret och tillsätt mjölken, värm till finger varmt. (ca 37 grader)

  3. Häll degspadet över jästen och rör tills den löses upp.

  4. Tillsätt kesellan, saffran, socker, salt och det mesta av mjölet.

  5. Arbeta till en smidig och blank deg.

  6. Låt jäsa övertäckt i ca 30 min. Sätt ugnen på 225 grader.

  7. Arbeta degen på bakbord och forma till ca 35 lussekatter.

  8. Lägg på plåt med bakplåtspapper och garnera med russin.

  9. Låt bullarna jäsa ca 20-30 minuter.

  10. Pensla med mjölk och grädda i mitten av ugnen i ca 5-7 minuter

  11. Låt svalna

Populära recept

Se alla