Lussebullar äggfria
Du behöver
- 50 g jäst
- 100g smör
- 5 dl mjölk
- 250 g kesella lätt
- 2 påsar saffran (1 g)
- 1,5 dl socker
- 0,5 tsk salt
- ca 17 dl vetemjöl
- russin
- mjölk till pensling
Hur gör man?
-
Smula jästen i en bunke.
-
Smält smöret och tillsätt mjölken, värm till finger varmt. (ca 37 grader)
-
Häll degspadet över jästen och rör tills den löses upp.
-
Tillsätt kesellan, saffran, socker, salt och det mesta av mjölet.
-
Arbeta till en smidig och blank deg.
-
Låt jäsa övertäckt i ca 30 min. Sätt ugnen på 225 grader.
-
Arbeta degen på bakbord och forma till ca 35 lussekatter.
-
Lägg på plåt med bakplåtspapper och garnera med russin.
-
Låt bullarna jäsa ca 20-30 minuter.
-
Pensla med mjölk och grädda i mitten av ugnen i ca 5-7 minuter
-
Låt svalna