Nyttigare scones

Du behöver

  • 3 dl vetemjöl
  • 1 dl havrekli
  • 1 dl rågmjöl
  • 3/4 tsk salt
  • 3 msk solrosfrön
  • 1 msk hela linfrön
  • 3/4 dl olivolja
  • 1 ägg + havre/soyamjölk = 2 dl
  • 2 tsk bakpulver

Hur gör man?

Sätt ugnen på 225°C. Lägg bakplåtspapper

på en plåt.

  1. Blanda torrvarorna i en bunke.

  2. Blanda

ner oljan.

  1. Knäck ägget i ett 2 dl-mått (eller

större). Fyll upp med "mjölk" till 2 dl.

Arbeta

ner i degen. (Använd hela tiden degkrokarna

med elvispen så slipper man ta i den otroligt

kladdiga degen.)

Ta en slickepott eller liknande och fördela

degen i en, två eller flera högar på plåten.

Pudra över mjöl så går det lättare att forma

sconsen. Jag brukar göra två ganska platta

kakor. Nagga dom med lämpligt "vapen",

gaffel kanske.

Grädda i mitten av ugnen i ca 10 min tills

dom har fått fin färg.

Voilà! Klara!

(Man kan utesluta oljan om man vill. Dom

blir mumsiga ändå, bara lite "lättare". Fast

man blir inte särskilt mätt.)

Populära recept

Se alla