Lingonbröd (utan mix)
Du behöver
- 50 g jäst
- 5 dl vatten
- 2 dl lingonsylt*
- ½ msk fänkål
- 3 msk solrosolja
- 2 dl Risenta hirsflingor
- 2 dl Risenta boveteflingor
- 6 dl Risenta bovetemjöl
*Finns som ekologiskt alternativ.
Hur gör man?
Ljumma vattnet till 37 grader. Rör ut jästen i vattnet.
Blanda i lingonsylt, fänkål och olja. Tillsätt flingorna och rör sist i mjölet. Låt jäsa 45 min.
Smörj och bröa två avlånga formar som rymmer ca 1½ l. Eller använd silikonformar
- de behöver inte smörjas och bröas. Häll degen i formarna och låt jäsa 30 min.
Grädda i 200 grader ca 35 min. Stjälp ur brödet ur formarna och grädda det upp och ner 10 min.