Gluteninnehåll
Fråga:
På produter som chips och hamburgare var innehållsdeklarerade med
vetestärkelse resp veteprotein. Den uppfattning som vi har fått är att
vetestärkelse är en "gränsvärdesfråga".
Vår son har väldigtlåg reagens på mat med gluten. Om veteprotein saknar vi
vetskap.
Dietistens Svar:
När det gäller Gluteninnehåll.
Veteprotein är detsamma som gluten, så det ska definitivt uteslutas. Stärkelsen är som Du säger en "gränsfråga".
Den vetestärkelse som används i glutenfria produkter ligger under det tillåtna gränsvärdet för att det ska godkännas för gluten intoleranta, denna kallas för a-stärkelse. B-stärkelse som finns i vanliga livsmedel finns det inget sådant krav på. Mängden i den färdiga produkten kan vara under gränsvärdet beroende på att det är så lite i livsmedlet så det blir en "utspädningseffekt". Men det finns alltid en osäkerhetsfaktor eftersom Du inte vet, dels hur mycket gluten som finns kvar just i den stärkelsen och dels hur mycket stärkelse det är i produkten.
Med vänlig hälsning
Gluteninnehåll är skrivet av Stig Larsson , svaret är granskat av Leg Dietist Louise Malmberg
Liknande frågor och svar som Gluteninnehåll:
Istället för tomatsås på pizza vid allergi? >>
Andra aktuella frågor om allergi och diet:
Gluten i Kellogg´s cornflakes >>
Svårt att hålla den glutenfria dieten >>
Om glutenfritt bakande/kontaminering >>
Detta är en avdelning på allergimat.com som är under arbete och förnyelse.