Äggalternativ
Fråga:
Hej
Min dotter är allergisk mot mjölkprotein,ägg,fisk och fisklukt. Jag undrar om det finns något som kan ersätta ägg i mat/bakning. Utöver bakpulver,jäst
Dietistens Svar:
När det gäller Äggalternativ. No Egg
https://www.allergimat.com/produkt.asp?id=666&namn=Orgran-No-Egg---%C3%84ggers%C3%A4ttning
Easy egg
https://www.allergimat.com/produkt.asp?id=869&namn=Orgran-Easy-Egg-omelettmix
Rapsy Frutty
Kan användas istället för äggula till majonnäs. Till dressing och till sockerkaka utan ägg och mjölk samt istället för filmjölk i bakning.
https://www.allergimat.com/produkt.asp?id=16&namn=Rapsy-Frutty-kallr%C3%B6rd--g-LP-
kikärtsspad/aquafaba (spad från konserverade kikärtor)
1 helt ägg = 3 msk aquafaba.
1 äggvita = 2 msk aquafaba
Psyllium
1 ägg är
0,5 tsk psyllium
0,5 dl vatten
Blanda och låt svälla i ca 1 timme eller gör ett snabbt uppkok och låt svalna.
https://www.allergimat.com/produkt.asp?id=929&namn=Lindroos-psyllium-pulveriserad--
Sojamjöl
Du kan ersätta ett ägg genom att blanda en rågad matsked sojamjöl med två matskedar vatten
Äggalternativ är skrivet av Marie Bergström, svaret är granskat av Leg Dietist Louise Malmberg
Liknande frågor och svar som Äggalternativ:
Andra aktuella frågor om allergi och diet:
Komjölksproteinallergi och soja. Hönsägg och kyckling. >>
Smakersättning för japansk soya >>
Rismjölk innehåller gluten? >>
Detta är en avdelning på allergimat.com som är under arbete och förnyelse.