
Annikas Supergoda lussebullar
Du behöver
- 3 pkt saffran
- 225 g mjölkfritt margarin
- 1½ msk fiberhusk
- 6 dl havremjölk
- 75 g jäst
- 2,75 dl färdigblandad Rapsy (gärna den lite sötare)
- 2 ägg
- 2,65 dl socker
- 1,5 tsk salt
- 22 dl ljus gluten- och mjölkfri mjölmix (gärna Mixwells gluten- och laktosfria mix)
- riven mandelmassa (valfritt)
- rivet apelsinskal (valfritt)
- russin till garnering
Hur gör man?
Stöt saffranet med lite socker i en mortel.
Smält det mjölkfria margarinet och häll i havremjölken. Värm till max 37 grader. Blanda jästen med med lite av degspadet i en bunke - helst en bakmaskin, Häll i resten av degspadet. Blanda i fiberhusken . Låt det svälla i ca 10 min.
Blanda i saffran, ägg, socker pch salt. Tillsätt sedan mjölet. Mängden kan variera beroende på mjölmix. Använder man Mixwells så blir det bra med den mjölmängd som är i receptet. Tillsätt i det omgångar. Kör den någon minut på låg växel. Låt jäsa 30-50 minuter.
Häll ut degen på mjölat bakbord (förstås glutenfritt mjöl) Degen kan kännas lite lös men är man lätt på handen fungerar den bra att baka med. (Mina barn 4 och 7 år klarade av att arbeta med den).
Enkel variant - använd degen som den är, forma och rulla till lussekatter, eller bullar.
Lite lyxigare variant- dela degen i hanterbara delar, kavla, inte så tunt (ca 1 cm tjocka). Riv på mandelmassa, och om man vill rivet apelsin skal. Rulla ihop. Dela i jämnstora delar. "Tryck" varje del i handen, rulla ut till 1½-2 cm tjocka maskar och forma som vanligt till lussekatter. Lite pyssligare, men är man van att baka är det väl värt besväret. Blir väldigt gooda.
Låt katterna jäsa i 20-30 minuter. Tryck i russin och pensla med uppvispat ägg. Grädda i 225 grader , 8-10 minuter i mitten av ugnen.
Ät och njut.
Annons