Annikas Supergoda lussebullar

Du behöver

*3 pkt saffran *225 g mjölkfritt margarin *1½ msk fiberhusk *6 dl havremjölk *75 g jäst

  • 2, 75 dl färdigblandad Rapsy - gärna den lite sötare. *2 ägg *2,65 dl socker *1,5 tsk salt *22 dl ljus gluten- och mjölkfri mjölmix (allra bäst blir det med Mixwells gluten och laktosfria mix. Om man inte är extremt allergisk mot vetestärkelse går den bra. Väldigt ren - ca 30 ppm). *ev riven mandelmassa *ev rivet apelsinskal. *Russin till garnering

Hur gör man?

Stöt saffranet med lite socker i en mortel.

Smält det mjölkfria margarinet och häll i havremjölken. Värm till max 37 grader. Blanda jästen med med lite av degspadet i en bunke - helst en bakmaskin, Häll i resten av degspadet. Blanda i fiberhusken . Låt det svälla i ca 10 min.

Blanda i saffran, ägg, socker pch salt. Tillsätt sedan mjölet. Mängden kan variera beroende på mjölmix. Använder man Mixwells så blir det bra med den mjölmängd som är i receptet. Tillsätt i det omgångar. Kör den någon minut på låg växel. Låt jäsa 30-50 minuter.

Häll ut degen på mjölat bakbord (förstås glutenfritt mjöl) Degen kan kännas lite lös men är man lätt på handen fungerar den bra att baka med. (Mina barn 4 och 7 år klarade av att arbeta med den).

Enkel variant - använd degen som den är, forma och rulla till lussekatter, eller bullar.

Lite lyxigare variant- dela degen i hanterbara delar, kavla, inte så tunt (ca 1 cm tjocka). Riv på mandelmassa, och om man vill rivet apelsin skal. Rulla ihop. Dela i jämnstora delar. "Tryck" varje del i handen, rulla ut till 1½-2 cm tjocka maskar och forma som vanligt till lussekatter. Lite pyssligare, men är man van att baka är det väl värt besväret. Blir väldigt gooda.

Låt katterna jäsa i 20-30 minuter. Tryck i russin och pensla med uppvispat ägg. Grädda i 225 grader , 8-10 minuter i mitten av ugnen.

Ät och njut.

Populära recept

Se alla