Banan och chokladbollar
Du behöver
- ½ banan
- 50 g smör eller mjölkfritt margarin efter allergi
- 4 msk kakao
- 1½ msk vaniljsocker
- 1½ dl socker
- 5 dl rent havre
- 2 msk kaffe
- lite salt
Granering
- kokos
Hur gör man?
Blanda alla ingredienser i en bunke. Rulla sedan bollarna i kokos.
Låt stå i kylskåp en stund innan servering.
Expertuttalande om havre i behandlingen av celiaki.
Resultatet av ett antal kliniska studier talar för att havre kan ingå i kosten hos de allra flesta med celiaki. Det stöds av vunna patienterfarenheter, havres olika positiva egenskaper samt det faktum att havre aldrig entydigt visats vara skadligt vid celiaki.
Det ska vara helt frivilligt att låta havre ingå i behandlingen av celiaki. Det ska baseras på ett personligt ställningstagande och bör ske i samråd med behandlande läkare, med dokumentation och uppföljning som ett naturligt led i en patient-läkarrelation.