Stinas Prinsesstårta
Du behöver
- Denna tårta är också lätt att göra glutenfri (beroende på hur känslig mot havre som allergikern är) och är naturligt sojafri. Dock ej något för mandelallergikern…
Sockerkaka
- 4 ägg
- 2 dl socker
- 1 dl vetemjöl eller glutenfri mix efter allergi
- 1 dl potatismjöl
- 1 tsk bakpulver
- till formen
- olja eller mjölkfritt margarin
- ströbröd efter allergi, fiberhusk fungerar bra
- Vaniljkräm
- 3 dl Imat (oatly)
- 3 äggulor
- 3 msk majsstärkelse (Maizena) (absolut inte redningen (mjölk!) utan majsmjölet enbart)
- 1,5 msk (rå)socker
- 3 tsk vaniljsocker eller motsvarande vaniljstång
- alternativt Rapsy vaniljsås utblandad med mindre vatten till kräm
- ”Grädde”
- 2 pkt Go Green Visp (havrebaserad ”vispgrädde”)
- 1 förpackning med gelatinpulver för kall vätska
- Vaniljkrämen
- färdig utkavlat marsipanlock.
- alternativt kan vanlig mandelmassa användas som färgas och utökas med mer florsocker beroende på allergi.
- Garnering
- marsipan, choklad (mörk utan mjölk!) och florsocker.
Hur gör man?
Sätt på ugnen ca 175 grader.
Smörj och bröa formen
Vispa ägg och socker poröst.
Blanda mjölsorterna med bakpulvret.
Vänd försiktigt ner det i smeten.
Häll upp i formen och grädda i nedre delen av ugnen i 40 min. Låt kakan svalna lite innan den stjälps upp.
Jag har inte hittat några mjölkfria färdiga bottnar. Plus att de här blir så himla bra.
Vaniljkräm
Blanda allt utom vaniljsockret i en kastrull.
Värm på låg temperatur under konstant vispning tills den tjocknat rejält.
Låt krämen svalna och smaksätt med vaniljen.
Låt den kallna helt.
alternativt blanda Rapsy vanilsås med halva mängden vatten och låt stå gärna någon timme
”Grädde”
Blanda GG Visp med vaniljkrämen men spar lite till gelatinpulvret.
Vispa upp ordentligt.
Har du tur använder du inte gelatinpulvret eller kanske inte allt.
Blanda ner gelatinpulvret med lite GG Visp och sen i med det i resten.
Vispa ordentligt ett tag till.
Låt sen stå kallt ett par timmar för optimal konsistens. Grädden behöver vara ganska styv för att fungera i tårtan.
Montering
Skär sockerkakan i tre bottnar.
På den understa brer jag ungefär 1,5 dl hallonsylt.
På med nästa lager och hälften av vaniljgrädden.
Sen översta lagret och gärna med översidan neråt. Blir saftigare så tycker jag.
Resten av grädden skall strykas på sidorna och på toppen. Gärna i en snygg kulle…
Jag använder mig av färdig utkavlat marsipanlock.
Receptet passar till ett lock gjort för 12 bitars tårta. Om du också gör tårtan glutenfri är det här en av fallgroparna. Kolla upp om marsipan är kavlad i vetemjöl. Annars kan vanlig mandelmassa användas som färgas och utökas med mer florsocker.
Vaniljgrädden löser upp marsipanlocket så alltför många timmar innan servering skall inte locket på. Dekorera lite fint med marsipan, choklad (mörk block, utan mjölk!) och florsocker.
MUMS!