
Höst lasagne
Du behöver
- Färdiga pastaplattor (glutenfria vid behov)
- 4 dl rismjöl
- 4,5 dl potatismjöl
- 2–2,5 dl vatten
Bechamelsås:
- 50 g margarin eller olja
- 1 dl rismjöl eller annat mjöl du tål
- 5–7 dl rismjölk, havremjölk, sojamjölk eller vatten
Färs:
- 300 g majskorn eller 2 squash eller 3 morötter (rivna och mixade till färs)
- 500 g alternativ färs (hjort, lamm, vildsvin, älg eller qorn)
- 1 gul lök eller strimlad kål i motsvarande mängd (t.ex. brysselkål)
- 0,5 liter färska kantareller eller 1 burk svamp
- 3 msk svartvinbärssaft eller annan saft du tål
- Salt
- 1 msk kryddnejlika
- 1 msk kryddpeppar
- 1 tsk svartpeppar
Hur gör man?
Pasta
Blanda mjölet med lite vatten i sänder. Knåda för hand eller i maskin tills den är slät och len. Kavla så tunnt du kan och skär i plattor eller bitar. Koka upp i lätt saltat vatten. Låt stå tills du ska bereda lasagnen.
Bechamelsås
Smält smöret, tillsätt mjölet och rör till en klump. Lös upp klumpen i lite av mjölken & späd med mer mjölk och sjud på svag värme i ca 15 minuter. Krydda ev med salt och malen kryddnejlika, krydd peppar och vanlig peppar går också bra om du tål det.
Färs
Fräs löken/kålen och färsen, grönsaksmixen
fyll på med svmpen och saften. Låt små puttra på savg värme, tilsätt ev ngn msk vatten om det är torrt. Smaka av med kryddorna.
Smöra en form, varva bechamelsås, lasagnepalttor/pasta, pastej/färs i några lager avsluta med sås. Grädda i 175 grader i 45 minuter.
Annons